4 września 2012

PETIT BRIOCHE
BRIOSZKI Z KONFITURĄ BRZOSKWINIOWĄ


Komu brioche, Proszę

Lato w kuchni mojej mamy to dla mnie raj na ziemi. Ponad 20 m² wypełnionych garnkami, patelniami, no i oczywiście pysznym jedzeniem. Kiedy wchodzę do kuchni, włączam autopilota i wyłączam świadomość. Mam wrażenie, że wszystko, co robię zapisane jest gdzieś w mojej podświadomości. Lewituję. W chwili, kiedy jestem w kuchennym transie nic nie jest w stanie mi przeszkodzić, nawet próba wtargnięcia do mojego małego światka przez istoty obce. Proszące o "kawałek", pytające "co robisz?", wkładające palce w miskę z ciastem. Na szczęście dom rodziców jest na tyle duży, że każdy znajdzie dla siebie kawałek wolnej przestrzeni, szczególnie latem, kiedy do powierzchni użytkowej wlicza się również ogród. W tych wspaniałych okolicznościach z piekarnika wyłoniły się przepyszne brioszki nadziewane cudowną, aromatyczną konfiturą z brzoskwiń.




PETIT BRIOCHE
MAŚLANE BUŁECZKI
NADZIANE AROMATYCZNĄ KONFITURĄ BRZOSKWINIOWĄ

„Idealnie sprężyste, mięsiste, odpowiednio maślane drożdżowe bułeczki.
Na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Najlepsze jeszcze ciepłe,
prosto z piekarnika. Dobre i jeszcze świeże nawet następnego dnia po upieczeniu.”


Porcja 6-8 osób

370 g mąki pszennej tortowej
50 g drobnego cukru
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
100 ml letniego mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła

DODATKI
1 słoiczek konfitury brzoskwiniowej z likierem pomarańczowym
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

PODAWAĆ Z
niesolonym masłem
W dużym kubku zrób rozczyn z drożdży. Do  ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki dodaj pokruszone świeże drożdże. Odstaw na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj jaja i rozczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiaj ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera.
Do ciasta dodaj miękkie masło, cały czas wyrabiając je rękami  lub miksując . Po około 10 minutach otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia..
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Uformuj z nich okrągłe placki, a w środek wkładaj po 1 łyżce konfitury brzoskwiniowej. Zlep brzegi  skręcając ciasto na czubku i uformuj kulkę. Ułóż bułeczki w formie łączeniem do dołu, w niewielkich odległościach. Odstaw na 1/2 godziny do podrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut. Jeśli wierzch będzie już odpowiednio zrumieniony, uchyl piekarnik i szybko przykryj bułki kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu od razu wyjmij brioche z piekarnika.




 

16 komentarzy:

  1. aale kusisz tak na wieczór! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech myślałam, że już wszyscy śpią:)

      Usuń
    2. niestety, teraz nie zasne myslac co by tu na sniadanie wykombinowac...:)

      Usuń
    3. no i jak, bułeczki się śniły?:)

      Usuń
  2. Aż czuje zapach tych bułeczek...;) i juz brzoskwiniowo mi ;) Poprosze sztukę ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Veronico, piekne zdjęcia! ;)To priorytetem, żeby na rano była ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzą mi się takie na śniadanie. :)
    Wyglądają świetnie!
    Serdecznie zapraszam do siebie.
    Pozdrawiam duzosole.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. brioszki są pyszne :) skusimy się na jedną :P

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają niesamowicie! :) muszę je zrobić w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  8. mleko prosto od krowy z tzw. Pola :-))) pies Chmura i kąpielisko w Wiśle...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...