Chcecie banana, Zjecie banana
Do kawy, do herbaty, do szklanki soku, na śniadanie, na przekąskę i na podwieczorek - ciasto bananowe.
Wszyscy je kochają i się nim zachwycają. Nie ma chyba na świecie osoby, która oparłaby się banana pie.
Jesień się zbliża wielkimi krokami, a koniec lata obdarowuje pysznymi słodkimi gruszkami. Banan lubi gruszkę, a ja lubię banany z gruszkami.
RAZOWY PLACEK
BANANOWO
- GRUSZKOWY
Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
„Cudownie wilgotny i
lekko zbity, niczym Brownie, Bananowe Brownie.
Drugiego dnia po upieczeniu robi
się jeszcze bardziej aksamitny i mokry.
Nadzwyczajnie pyszne ciasto.”
Porcja 8-12
osób
50 g miękkiego masła
¼ szklanki oleju roślinnego
6 dojrzałych bananów
4 słodkie gruszki
1 szklanka cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki orkiszowej
½ szklanki groszków czekoladowych
DODATKI
Bita śmietana
|
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą okrągłą tortownicę wyłóż
papierem do pieczenia i wysmaruj
masłem.
W dużej misce rozgnieć wszystkie banany i 2 obrane
gruszki. Utrzyj je z masłem. 2 pozostałe gruszki pokrój w 1 cm kostkę.
Ubij jaja, a gdy zaczną gęstnieć dodawaj partiami cukier
trzcinowy kontynuując ubijanie. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, nadal
ubijając, wlej olej cienką stróżką. Dodaj pianę do masy owocowej i delikatnie
wymieszaj.
W osobnej misce
wymieszaj przesiane mąki,
dodaj sodę, cynamon i sól. Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie
połącz.
Na
koniec do masy dodaj groszki
czekoladowe i wymieszaj. Masę przenieś do przygotowanej foremki. Wyrównaj
powierzchnię i ułóż na niej pokrojone gruszki. Piecz 75 minut, wyjmij i
odstaw do ostygnięcia.
|
wow mega apetyczny wpis!
OdpowiedzUsuńPycha, też taki poproszę ;)
OdpowiedzUsuńGenialny placek. :) Bananowe to jedne z najlepszych!
OdpowiedzUsuńpiękne! i na pewno pyyszne! :D
OdpowiedzUsuńsuper zdjęci i przepis :)
OdpowiedzUsuńdo śniadania.. o tak :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za te pochlebstwa:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia! Wspaniałe, przewijam i przewijam i napatrzeć sie nie mogę...;) Veronico, jakie masło zazwyczaj dajesz do wypieków: zwykłe czy z dodatkiem oleju? BananaPie - coś pysznego, juz wyobrażam sobie ten smak! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdaję tradycyjne masło, i jeżeli się da, tak jak tutaj, częściowo zastępuję je olejem roślinnym, żeby wprowadzić kwasy nienasycone :)
Usuń