3 września 2012

CONFITURE DE PECHE
KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM


Brzoskwinie nie ważą za dużo

W czasie spacerów po targu zawsze przyjdzie mi do głowy pomysł na jakiś nowy przepis. Idę po brokuła i sałatę, wracam z wypełnionymi siatami, wypiekami z wysiłku i czołem mokrym od potu. Kilka kilogramów warzyw to jednak troszkę za dużo jak na jedną, zwyczajną kobietkę. Nigdy się nie nauczę. Tym razem moim łupem stały się cudowne, pachnące i polskie brzoskwinie. Ich cudowny aromat podkreśliłam francuskim likierem pomarańczowym i wanilią.



KONFITURA Z BRZOSKWIŃ
Z WANILIĄ
I LIKIEREM POMARAŃCZOWYM

„Pachnąca brzoskwiniami z nutą wanilii i pomarańczy konfitura to najlepszy dodatek do ciast i bułeczek drożdżowych. Jeśli spróbujecie tego aromatycznego przetworu, od razu się w nim zakochacie.”



Porcja około 8 szklanek

3 kg brzoskwiń
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
sok i skórka z 1 cytryny
2 laski wanilii
½ szklanki likieru pomarańczowego

PODAWAĆ Z
Świeżym pieczywem drożdżowym, na przykład broszką z masłem.
Brzoskwinie umyj, wypestkuj i pokrój w kostkę. Posiekane owoce umieść w rondlu z grubym dnem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką, zetrzyj skórkę na tarce z drobnymi oczkami i wyciśnij sok. Sok i startą skórkę dodaj do brzoskwiń.
Laski wanilii przetnij wzdłuż i włóż do garnka z brzoskwiniami. Ustaw garnek na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 1-2 godziny do czasu, aż owoce przyjmą ciemnopomarańczowy kolor i będą lekko skarmelizowane. Mieszaj co jakiś czas tak, aby konfitura nie przywarła do dna.
Likier pomarańczowy dodaj do konfitury tuż przed zakończeniem gotowania. Przenieś gorącą konfiturę do słoiczków i zawekuj.





13 komentarzy:

  1. Ooo jakie to pyszne zapewne! ;)))pochwalisz sie swoją szpinakową zapiekanką na blogu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, chętnie otworzyłabym słoiczek takich konfitur któegoś zimowego popołudnia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny blog. Dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie. Ciekawe połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi smaka na taką zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To czekam w takim razie z niecierpliwością ;) Takie canelloni to moje klimaty;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie mam likieru pomarańczowego, bo właśnie obrałam brzoskwinie;) Idealne do słodkich bułeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyobraziłam sobie zapach tej konfitury, musiał być piękny

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjne smaki! Być może dzięki Tobie uda mi się zorganizować choć kilka słoików z tegorocznymi owocami, bo nie wiem kiedy, ale przegapiłam ulubione wiśnie i morele, a likier pomarańczowy uwielbiam i chętnie sprawdzę, jak zachowuje się w towarzystwie brzoskwiń :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia,piękny kolorek,przepyszna konfitura :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!