Niech żyje tradycja
Placek drożdżowy upiekłam specjalnie na życzenie mamy, która jechała w odwiedziny do mojej siostry. Zwykle zdarza się tak, że im się bardziej staram, tym bardziej mi ciasto nie wychodzi. Tak też było tym razem. Ciasto wyrabiałam intensywnie do czasu, aż straciłam czucie w ręce, potem wyrastało pięknie, ale niestety za szybko (temperatura powietrza wynosiła 30 stopni). Gdy zaczęłam piec, ta "wygłaskana" drożdżówka zaczęła się buntować i opadać. Z przerażeniem patrzyłam na zmniejszający się poziom w blaszce. "Będzie zakalec" pomyślałam. Drożdżówka jednak mile nas wszystkich zaskoczyła, bo zakalca nie było, a ciasto dzięki temu, że było dosyć ciężkie i lekko siadło, nie było wysuszone i nie wymagało popijania każdego kęsa szklanką mleka.
PLACEK DROŻDŻOWY
Z GRUSZKAMI
I MALINAMI
POKRYTY
ORZECHOWA KRUSZONKĄ
„To pyszne, wilgotne ciasto
drożdżowe łączy w sobie wyśmienite smaki gruszek,
malin, cynamonu i imbiru.
Pokryte cudownie chrupiącą kruszonką z orzechami
laskowymi nie ma sobie równych.
Tego rodzaju ciasta maja ważną zaletę –
można je przygotowywać przez
cały rok, wykorzystując owoce sezonowe.”
Porcja 6-8 osób
4 ½
szklanki mąki
50 g
drożdży
1 szklanka
mleka
100 g
masła
1 szklanka
cukru trzcinowego
4 jaja
½ łyżeczki
soli
600-700 g twardych
gruszek
2 łyżki
cukru trzcinowego
½ łyżeczki
cynamonu
½ łyżeczki
imbiru
¾ szklanki
malin
KRUSZONKA
50 g mąki
50g masła
50 g cukru
trzcinowego
50 g
prażonych orzechów laskowych
PODAWAĆ Z
Łyżką
kwaśnej śmietany
|
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i pokrój gruszki w 1 cm kostkę, przenieś do miski i
posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego. Odstaw na 1 godzinę.
Odlej sok
z gruszek, który zebrał się na dnie naczynia. Wymieszaj gruszki z cynamonem i
imbirem. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wrzuć gruszki i wlej łyżkę soku.
Praż przez kilka minut delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do
ostygnięcia.
W dużym kubku rozpuść drożdże w ¼ ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw
na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Jaja ubij w misce na pianę. Pod
koniec ubijania dodawaj partiami cukier. Rozpuści masło w rondlu i odstaw do
wystudzenia.
Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i mleko, wymieszaj drewnianą łyżką. Do ciasta dodaj
wystudzone masło i jaja. Wyrabiaj ciasto rękami przez 10 minut i odstaw na około
1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto prawie potroi swoją objętość). Nasmaruj
masłem wysoką, kwadratową blaszkę. Ciasto po wyrośnięciu wyrabiaj przez 5
minut i przenieś do blaszki. Rozprowadź równomiernie i przykryj gruszkami
wymieszanymi z malinami.
W tym samym czasie zrób kruszonkę. Włóż orzechy do dużej miski i rozgnieć. W innej misce
wymieszaj dłońmi mąkę i masło, aż utworzą konsystencję kruszonki. Wsyp cukier
trzcinowy i dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Kruszonką posyp wierzch ciasta. Blaszkę wstaw do
rozgrzanego piekarnika i piecz przy otwartych drzwiczkach przez 15 minut.
Zamknij drzwiczki piekarnika i piecz kolejne 40 minut.
|
Cudny ten placek, i jeszcze orzechowa kruszonka na wierzchu. Mniam...
OdpowiedzUsuńJeju, wygląda przecudownie i musi genialnie smakować! Orzechowa kruszonka brzmi obłędnie! Przepiękne zdjęcia i świetny pomysł na grafikę z przepisem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, 5godzin pracy i dopasowywania, ale opłaciło się:)
UsuńPycha! Drożdżowe chyba nigdy mi się nie znudzi :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne na wszystkie sposoby:)
Usuńorzechowa kruszonka *.* to brzmi cudnie!
OdpowiedzUsuńbyła pyszna:)
Usuńwygląda wspaniale, chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że się uda:)
UsuńWyglada doskonale!
OdpowiedzUsuńO ja cie, to musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńPS. Czemu soczewki to dla ciebie udręka? Wygodniejsze do okularów ;).
OdpowiedzUsuńOj tak.. Jak się śpieszę to zawsze zajmuje mi to jeszcze więcej czasu niż bez pośpiechu ;)
UsuńCiasto wygląda pysznie i świetnie wygląda przepis w ten sposób napisany;D chciałoby się samemu coś takiego zrobić ;)
OdpowiedzUsuńAle piekne Ci wyszło to ciasto! Jem oczami ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu się rozpływam :)
OdpowiedzUsuńCUDNY BLOG !!!
Zapraszam do konkursu:http://szybkie-gotowanie.blog.pl/2013/02/02/szybki-konkurs/