2 września 2012

RAISED CAKE
PLACEK DROŻDŻOWY Z GRUSZKAMI I MALINAMI


Niech żyje tradycja

Placek drożdżowy upiekłam specjalnie na życzenie mamy, która jechała w odwiedziny do mojej siostry. Zwykle zdarza się tak, że im się bardziej staram, tym bardziej mi ciasto nie wychodzi. Tak też było tym razem. Ciasto wyrabiałam intensywnie do czasu, aż straciłam czucie w ręce, potem wyrastało pięknie, ale niestety za szybko (temperatura powietrza wynosiła 30 stopni). Gdy zaczęłam piec, ta "wygłaskana" drożdżówka zaczęła się buntować i opadać. Z przerażeniem patrzyłam na zmniejszający się poziom w blaszce. "Będzie zakalec" pomyślałam. Drożdżówka jednak mile nas wszystkich zaskoczyła, bo zakalca nie było, a ciasto dzięki temu, że było dosyć ciężkie i lekko siadło, nie było wysuszone i nie wymagało popijania każdego kęsa szklanką mleka.


PLACEK DROŻDŻOWY
Z GRUSZKAMI I MALINAMI
POKRYTY ORZECHOWA KRUSZONKĄ

„To pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe łączy w sobie wyśmienite smaki gruszek,
malin, cynamonu i imbiru. Pokryte cudownie chrupiącą kruszonką z orzechami
laskowymi nie ma sobie równych. Tego rodzaju ciasta maja ważną zaletę –
można je przygotowywać przez cały rok, wykorzystując owoce sezonowe.”


Porcja 6-8 osób

4 ½  szklanki mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła
1 szklanka cukru trzcinowego
4 jaja
½ łyżeczki soli

600-700 g twardych gruszek
2 łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¾ szklanki malin

KRUSZONKA
50 g mąki
50g masła
50 g cukru trzcinowego
50 g prażonych orzechów laskowych

PODAWAĆ Z
Łyżką kwaśnej śmietany
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz i pokrój gruszki w 1 cm kostkę, przenieś do miski i posyp 2 łyżkami cukru trzcinowego. Odstaw na 1 godzinę.
Odlej sok z gruszek, który zebrał się na dnie naczynia. Wymieszaj gruszki z cynamonem i imbirem. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wrzuć gruszki i wlej łyżkę soku. Praż przez kilka minut delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W dużym kubku rozpuść drożdże w ¼ ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Jaja ubij w misce na pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier. Rozpuści masło w rondlu i odstaw do wystudzenia.
Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i mleko, wymieszaj drewnianą łyżką. Do ciasta dodaj wystudzone masło i jaja. Wyrabiaj ciasto rękami przez 10 minut i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto prawie potroi swoją objętość). Nasmaruj masłem wysoką, kwadratową blaszkę. Ciasto po wyrośnięciu wyrabiaj przez 5 minut i przenieś do blaszki. Rozprowadź równomiernie i przykryj gruszkami wymieszanymi z malinami.
W tym samym czasie zrób kruszonkę. Włóż orzechy do dużej miski i rozgnieć. W innej misce wymieszaj dłońmi mąkę i masło, aż utworzą konsystencję kruszonki. Wsyp cukier trzcinowy i dodaj orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Kruszonką posyp wierzch ciasta. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przy otwartych drzwiczkach przez 15 minut. Zamknij drzwiczki piekarnika i piecz kolejne 40 minut.







18 komentarzy:

  1. Cudny ten placek, i jeszcze orzechowa kruszonka na wierzchu. Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, wygląda przecudownie i musi genialnie smakować! Orzechowa kruszonka brzmi obłędnie! Przepiękne zdjęcia i świetny pomysł na grafikę z przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, 5godzin pracy i dopasowywania, ale opłaciło się:)

      Usuń
  3. Pycha! Drożdżowe chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechowa kruszonka *.* to brzmi cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale, chyba muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ja cie, to musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. PS. Czemu soczewki to dla ciebie udręka? Wygodniejsze do okularów ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak.. Jak się śpieszę to zawsze zajmuje mi to jeszcze więcej czasu niż bez pośpiechu ;)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda pysznie i świetnie wygląda przepis w ten sposób napisany;D chciałoby się samemu coś takiego zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale piekne Ci wyszło to ciasto! Jem oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu się rozpływam :)
    CUDNY BLOG !!!
    Zapraszam do konkursu:http://szybkie-gotowanie.blog.pl/2013/02/02/szybki-konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...