Dopóki słońce jeszcze wysoko bierzemy nasz kocyk w kratkę i idziemy na wycieczkę do parku. Trawa jest nadal zielona, a niebo niebieskie. Nie warto tracić czasu siedząc w domu przed telewizorem, kiedy natura tak pięknie obdarowuje nas ciepłymi promieniami słońca, śpiewem ptaków, zapachem kwitnącej wody w rzece. Na niedzielny piknik zabieramy nasze magiczne pudło wypełnione smakołykami: stir-fry z tofu i kaszą quinoa, mus czekoladowy i galaretkę z soku brzozowego z borówkami. Do tego dobra książka, pozytywne nastawienie i wszystkie bolączki tygodnia przestają się liczyć.
TOFU STIR-FRY
Z QUINOA, PIECZARKAMI
I FASOLKA SZPARAGOWĄ
„Orientalne danie typu mieszaj-smaż. Szybkie, smaczne, nie
problemowe.”
Porcja 2
osoby
180g naturalnego
tofu
1/4 łyżeczki
sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki
oregano
1 szklanka
pokrojonej fasolki szparagowej
1 szklanka
posiekanych pieczarek
1 łyżeczka
posiekanego czosnku
2 łyżeczki
posiekanego imbiru
1/2 szklanki
bulionu warzywnego
1 łyżka oleju
sezamowego
1 łyżka octu
ryżowego
1 łyżka sosu
sojowego
2 szklanki quinoa
(komosa ryżowa)
PODAWAĆ Z
mango lassi
|
Tofu pokroić w 1,5 cm kostkę, wymieszać z
czosnkiem w proszku i oregano. Podsmażyć na rozgrzanej patelni pokrytej łyżką
oliwy do czasu, aż się zrumieni. Zdjąć tofu z patelni, odstawić.
Na patelnie wrzucić posiekany imbir i czosnek,
delikatnie zrumienić, dodać pokrojoną na 3 cm kawałki, ugotowaną na parze
fasolkę szparagową i plasterki pieczarek. Smażyć do czasu, aż warzywa
zmiękną.
Dodać bulion olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy.
Dusić, co jakiś czas mieszając przez 2 - 3 minuty, następnie zdjąć z ognia i
dodać quino'ę.
|
GALARETKA
Z SOKU BRZOZOWEGO
Z BORÓWKAMI
„Lekka galaretka o delikatnym, słodkim smaku rozpływa się w
ustach
odkrywając kwaśno-słodkie borówki. To prawdziwie letni
deser.”
Porcja 2
osoby
500
ml soku z brzozy z miętą
2
łyżki cukry trzcinowego
4
łyżki żelatyny
1
szklanka borówki amerykańskiej
|
W rondelku zagotować sok z brzozy z cukrem. Dodać
żelatynę i intensywnie mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Przelać do
salaterki, dodać borówki i odstawić do stężenia.
|
Naprawdę nigdy nie ajdłam tofu. Jestem ciekawa jego smaku, muszę zakupić;)
OdpowiedzUsuńSam w zasadzie nie ma smaku (być może lepszy jest wędzony), ale idealnie wkomponowuje się w potrawy, gdyż nie jest nachalny:).
UsuńTa galaretka mnie zaintrygowała. Całokształtem. :P Pięknym zdjęciem. Miętą.
OdpowiedzUsuńhmm piknik pod wiszącą skałą czy 9 i pół tygodnia? :-)
OdpowiedzUsuńpod wierzbą:)
UsuńO, jaki przyjemny piknik z pysznościami :).
OdpowiedzUsuńAch jakie pyszności, nie tylko piknikowe. Zgłodniałam patrząc i na danie główne jak i na ten bardzo owocowy deser.
OdpowiedzUsuńŚwietne, ciepłe zdjecia, a galaretka bzowa wygląda kosmicznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pierwszy raz wykorzystałam sok z brzozy, było naprawdę smaczne.
UsuńFantastyczny pomysł na galaretkę :) Fajnie, że masz tyle pomysłów w głowie :) o już kolejny ciekawy ! Muszę Cię zacząć śledzić moja droga... bo chyba warto :)
OdpowiedzUsuń