Zbożowe łezki
To przepis dla tych wszystkich, którzy nie mają wagi kuchennej i szukają przepisów najprostszych. Bułki zawsze wychodzą. Można je formować w dowolne kształty. Ja uformowałam ciasto na kształt kłosa (epi) i obsypałam je pestkami słonecznika. Épi w języku francuskim oznacza kłos. Są tak pyszne ze świeżym masłem i domową konfiturą, że potrafię zjeść kilka tych odrywanych bułeczek na raz. Przepis zainspirowany bułeczkami razowymi ze słonecznikiem.
Wpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której
patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny
"Smakowita".
EPI ROLLS
RAZOWE
BUŁECZKI
Z
ZIARNAMI SŁONECZNIKA I LNU
„Najprostsze na
świecie razowe bułeczki, bez wyrabiania, bez długiego wyrastania. Gotowe w 90
minut. Pyszne i pachnące.”
Porcja 6-8 sztuk
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki wody 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka ziaren lnu
DODATKI
masło czosnkowe
|
W dużej misce wymieszaj mąki z solą.
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody. Do mąki stopniowo dodawaj drożdże, wodę i
olej. Wymieszaj z ziarnami i chwilę zagniataj. Uformuj kulę i przykryj miskę
z ciastem ściereczką.
Odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do
wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu uformuj wałek z ciasta o szerokości około 10 centymetrów. Ułóż ciasto
na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Za pomocą nożyczek wykonaj
nacięcia od góry w około 10 centymetrowych odstępach i przekładaj nacięte
partie ciasta naprzemiennie, na kształt kłosa. Przykryj ściereczką i odstaw
na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika. Na dnie piekarnika ustaw naczynie z 1/2 szklanki kostek lodu.
Piecz 12-15 minut. Jeśli bułki słabo się zrumienią, włącz termo-obieg,
zmniejsz temperaturę do 190°C i dopiekaj 3-5 minut. Ostudź bułki na kuchennej
kratce.
|
Po odcięciu od kłosa wygladaja jak razowe łezki...Śliczne! Aż by się chciało skubnąć! Zapraszam do mnie na coś ze śliweczką ;)Pozdrawiam moocno!
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym jedną z masłem i twarożkiem :)
OdpowiedzUsuń