6 października 2012

CHICKEN AND FIG TART
RAZOWA TARTA Z KURCZAKIEM I FIGAMI


Tart Love

Nie pamiętam kiedy zaczęłam piec kruche ciasta, pamiętam za to dzień, w którym zakochałam się w tarcie na kruchym cieście. Wigilię zawsze spędzam z rodzicami i to oni zwykle planowali zakupy przedświąteczne, układali menu i przygotowywali potrawy świąteczne. Ja nigdy się do tego nie wtrącałam, nie czułam takiej potrzeby, wykonywałam tylko bezmyślnie polecenia: przynieś blachę, posmaruj masłem, do ciasta dodaj cukier, pokrój warzywa na sałatkę. Rok temu poczułam, że bardzo chcę, żeby w tę Wigilię rodzice poczuli, że włożyłam w przygotowania nie tylko swoje ciało, ale i serce.
Upiekłam wszystkie Świąteczne ciasta, wybrałam i przygotowałam 2 główne potrawy wigilijne: karpia na szpinaku i cieciorce oraz tartę z kapustą, żurawiną i przyprawami duszoną w białym winie. Być może to zasługa atmosfery świątecznej być może ciepłego przyjęcia moich potraw przez domowników, ale była to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłam.

Moja miłość do kruchego ciasta ma już prawie rok. Mimo iż nie jest zbyt zdrowe (zawiera dużą ilość masła) zawsze jestem podekscytowana, gdy pojawia się na moim stole. Tym razem w wersji razowej z soczystą piersią z kurczaka, świeżymi figami i awokado w kremowym sosie.



TARTA
Z KURCZAKIEM
FIGAMI I AWOKADO

„Pyszne kruche ciasto z dodatkiem mąki razowej skrywa kremowe wnętrze
z soczystą piersią kurczaka, figami, awokado i miętą. Łagodny smak nadzienia
idealnie harmonizuje z wyrazistym ciastem podkręconym sola morską.


Porcja 4 osoby

100 g mąki pszennej razowej
125 g mąki pszennej

120 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4-6 łyżek wody
1 małe jajko

2 średnie filety z piersi kurczaka
pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich
3-4 figi
½ awokado
garść listków świeżej mięty
250 g kremowego serka koziego
150 g jogurtu greckiego
sok i skórka otarta z 1 limonki
1 jajko
Zimne masło rozetrzyj palcami z przesianą i wymieszaną z solą mąką. Gdy masa utworzy grudki przypominające kruszonkę wlej 4 łyżki wody. Ugniataj, aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki wody i ponownie zagnieć. Uformuj kule z ciasta, zawiń w folie i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części w stosunku 2:1. Rozwałkuj większą część na blacie podsypanym mąką i wyłóż nim formę do tarty. Odkrój wystające brzegi. Przykryj folią i wstaw do lodówki .
Pierś kurczaka podsmaż na patelni w papirusie z ziołami prowansalskimi, wystudź i pokrój na cząstki wielkości kęsów. Figi pokrój w plasterki, awokado w piórka.
Serek kozi wymieszaj z jogurtem, jajkiem, sokiem i skórką z limonki. Na dno tarty wyłóż pierś z kurczaka wymieszaną z awokado, polej kremowym sosem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż plasterki fig i listki mięty.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój w paski. Ułóż na tarcie w formie kratki, Z pozostałego ciasta uformuj listki i udekoruj nimi wierzch tarty. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp gruboziarnistą solą morską i piecz około 35 minut do uzyskania złotobrązowego koloru.


Przepis brał udział w akcji Dołącz do rewolucji na patelni - WINIARY.

11 komentarzy:

  1. bardzo mnie rozbawił początek ;) pamiętam dokładnie takie same słowa "przynieś blachę, posmaruj masłem" jest w tym coś uroczego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, kiedyś było to dla mnie męczące, ale teraz wspominam z rozczuleniem :)

      Usuń
  2. lubię, niedawno robiłam podobną:)
    pyszna była!
    pozdrowienia serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda genialnie:-) Bardzo podoba mi się dodatek fig:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, piękne zdjęcia! Zatęskniłam za figami... nie jadłam ich całe wieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. też bardziej podoba mi się wersja z ciastem kruchym. Ta z francuskim jest nudnawa. Ale to co Ty proponujesz to prawdziwa bomba kaloryczna. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie :)

      Usuń
  6. Cudna. Nie odnajduję ilości masła do kruchego. Podpowiecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście masło gdzieś umknęło... 120 g zimnego :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...