5 października 2012

HONEY BREAD WITH SAGE
RAZOWY CHLEB MIODOWY Z SZAŁWIĄ


Pierwsza wygrana

Konkurs sponsorowany przez producenta Smakowitej polegał na upieczeniu chleba lub bułeczek i umieszczeniu zdjęć z przepisem na blogu. Upiekłam razowe bułeczki ze słonecznikiem, zdjęcia zrobiłam, przepis dodałam i wypiekacz do chleba Moulinex wygrałam. Zasady konkursu były naprawdę proste i każdy, kto ściśle się ich trzymał miał szansę na wygraną i przeżycie chwil radości z nowym sprzętem.

Na pierwszy rzut oka urządzenie wydawało mi się jakimś dziwnym tworem, który ma utrudnić pracę wszystkim ludziom pragnącym domowego chleba. Po kilku dłuższych spojrzeniach okazało się, że mój wcześniejszy osąd był zupełnie błędny. Okazało się bowiem, że moim zadaniem jest wrzucić do pojemnika wypiekacza składniki w odpowiednich ilościach, a całą robotę z mieszaniem, zagniataniem, wyrastaniem i pieczeniem wykonuje maszyna. Czy to nie cudowne?

Moja maszynę rozdziewiczyłam chlebem razowym z miodem i szałwią. Powstał na podstawie tego przepisu z modyfikacjami. Jeśli nie macie maszyny do wypiekania, równie cudowny wyjdzie w piekarniku.




CHLEB
Z MĄKI RAZOWEJ
Z MIODEM I ŚWIEŻĄ SZAŁWIĄ

„Łatwy, prosty i przyjemny chleb na drożdżach. Najlepszy w dniu upieczenia.
W jego puszystym wnętrzu ukryty jest słodkawy posmak miodu
i delikatny aromat szałwii.”

Porcja około 900 g

300 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka soli
340 g wody
3 łyżki posiekanych liści szałwii
40 g płynnego miodu
Drożdże wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Miód rozpuść w wodzie. i dodaj do drożdży. Połącz je z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiaj mikserem lub rękami. Odstaw na pół godziny i ponownie wyrabiaj. Odstaw do wyrastania na 2 godziny.
Ciasto uformuj w okrągły bochenek i przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysypanego mąką. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Na dno wysyp szklankę kostek lodu, które parując nadadzą chlebkowi chrupkości.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez  10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.




4 komentarze:

  1. Frapujące połączenie smaków! Gratuluje wygranej, Veronico;)))czyli teraz domowa piekarenka;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z pewnościa będzie więcej domowego chleba :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...