20 października 2012

KREM Z KABACZKA Z CHRZANOWĄ NUTĄ
marrow cream



Kabaczek (Cucurbita pepo)

Jest to odmiana dyni, pochodząca z południowej części Ameryki Środkowej, bardzo popularna w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczek jest niskokaloryczny i nie posiada dużej wartości odżywczej, a jego podstawową zaletą jest wyborny smak. Potrawy z kabaczka odkwaszają organizm oraz przyspieszają perystaltykę jelit. Podobnie jak dynia, kabaczek w kuchni jest warzywem wszechstronnym. Przyrządza się z niego zupy, dania główne, sałatki, surówki, marynaty i desery.

W moim rodzinnym domu rzadko jadaliśmy kabaczka, a dynia lądowała w słoikach i służyła jako dodatek do mięs i innych dań obiadowych. Mama, jakiś czas temu, dostała kilka dużych, pięknych, zielonych, żółtych i pomarańczowych kabaczków. Nieprzyzwyczajona do robienia dań z tego warzywa, zapakowała je i przywiozła do mnie. Co ja zrobię z taka ilością kabaczka? - pomyślałam. Okazało się, że nie stanowi to żadnego problemu. Jeden został upieczony, drugi wskoczył do zupy, a trzeci czeka cierpliwie na mój deserowy pomysł.
Przepis na pyszną zupę z kabaczka znalazłam na blogu na krachym spodzie i delikatnie go zmodyfikowałam. Jestem nią zachwycona. Ekspresowo zniknęła z garnka. Do zupy upiekłam jabłka, są pyszne, ale lepiej zjeść je osobno, na deser, aby w pełni poczuć smak zupy.
Udało mi się zrobić (moim skromnym zdaniem) fajne, jesienne zdjęcia, dlatego pomimo czekających na wrzucenie w bloga 10 starszych przepisów, nie mogłam się powstrzymać przed pokazaniem ich już teraz.



KREM Z KABACZKA Z CHRZANOWĄ NUTĄ I PIECZONYM JABŁKIEM
Porcja 6 osób

1 duży kabaczek
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
750 ml. bulionu drobiowego
120 ml. mleka 
½ kostki sera feta
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

6 małych słodkich jabłek
Cebulę pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć cebulę i duś przez około 2 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kabaczek obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj go do cebuli z czosnkiem. Podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulioni doprowadź mieszaninę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, póki kabaczek nie będzie miękki. Zdejmij zupę z ognia.
W osobnym garnuszku, zblenduj mleko z fetą, dodaj chrzan i kilka łyżek zupy, jeszcze raz rozdrobnij i wlej do zupy. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw Podawaj z  grzankami lub prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Jabłka natnij nożem w kilku miejscach i ustaw na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut. Podawaj razem z zupą lub jako deser.


10 komentarzy:

  1. od kilku lub może juz nawet kilkunastu dni chodzi za mną smak pieczonego jabłka.. muszę je wreszcie zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam jeszcze takiego kremu ale wyglada swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie że wyszły Ci fajne jesienne zdjęcia! I fajnie że je wstawiłaś. Zupa apetyczna i całkiem inna niz znane mi dotychczas.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda niesamowicie, serio... pięknie i jesiennie

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja pamiętam, że jak byłam mała tata sadził w ogrodzie co roku nie tylko dynie, ale i kabaczki. A mama uwielbiała gotować krem z nich krem, dlatego smak ten jest mi już znany. Znany i uwielbiany. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie przedstawione! piękne zdjęcia, oddają w pełni smakowitość dania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny pomysł z jabłkiem!
    A zdjęcia niezwykle smakowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Wasze komentarze to miód na moje serce :)

      Usuń
  8. Bardzo smacznie i pięknie sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!