Słodki Mleczny
Byłam dzisiaj na szybkim spacerze. Rzeczywiście zrobiło się zimno. Chłodek nie przeszkadza mi tak bardzo jak mgła, która mimo całego swojego uroku osadza się na skórze i odzieży, skrapla i chłodzi. Do siarczystego mrozu jeszcze daleko, ale i tak nabrałam ochoty na coś ciepłego, sycącego i słodkiego. Otworzyłam słoiczek karmelizowanych gruszek, które zrobiłam na takie właśnie okazje. Do rondelka wsypałam ryż, dodałam mleko i po niecałej godzince jadłam pyszny, kremowy pudding ryżowy.
PUDDING RYŻOWY Z GRUSZKAMI
|
|
Porcja
na 6 osób
200 ryżu do risotto
600-800 ml mleka
szczypta soli
80 g cukru
1 laska cynamonu
200 ml śmietany 18%
4-5 gruszek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
|
Ryż do risotto wsyp do rondla z grubym
dnem. Wlej mleko, dodaj sól, cukier i cynamon. Częściowo przykryj i gotuj na
wolnym ogniu około 45 minut. Pilnuj, aby pudding się nie przypalił, regularnie
go mieszaj. Jeśli ryż będzie nadal twardawy, ale wchłonie cały płyn dolej
mleka.
Zestaw z ognia i odstaw na 5 minut, wyjmij laskę cynamonu, po czym wmieszaj śmietankę.
Utrzymuj ciepły.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Wrzuć na patelnię z masłem i podsmażaj tak długo, aż cukier się
skarmelizuje i utworzy lepiącą powłokę.
Pudding nałóż do pucharków. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki.
|
Dziś robiłam całkiem podobny, choć nie prezentował się tak pięknie, jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńidealny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne pięknie wyglądające zgłoszenie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń"klejący" ryż to coś, za co dałabym się pokroić ;) pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńmmm rewelacja ;) bardzo lubię takie proste rzeczy.
OdpowiedzUsuń