29 października 2012

PUDDING RYŻOWY Z GRUSZKAMI
rice pear pudding


Słodki Mleczny

Byłam dzisiaj na szybkim spacerze. Rzeczywiście zrobiło się zimno. Chłodek nie przeszkadza mi tak bardzo jak mgła, która mimo całego swojego uroku osadza się na skórze i odzieży, skrapla i chłodzi. Do siarczystego mrozu jeszcze daleko, ale i tak nabrałam ochoty na coś ciepłego, sycącego i słodkiego. Otworzyłam słoiczek karmelizowanych gruszek, które zrobiłam na takie właśnie okazje. Do rondelka wsypałam ryż, dodałam mleko i po niecałej godzince jadłam pyszny, kremowy pudding ryżowy.




PUDDING RYŻOWY Z GRUSZKAMI
Porcja na 6 osób

200 ryżu do risotto
600-800 ml mleka
szczypta soli
80 g cukru
1 laska cynamonu
200 ml śmietany 18%

4-5 gruszek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła

Ryż do risotto wsyp do rondla z grubym dnem. Wlej mleko, dodaj sól, cukier i cynamon. Częściowo przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 45 minut. Pilnuj, aby pudding się nie przypalił, regularnie go mieszaj. Jeśli ryż będzie nadal twardawy, ale wchłonie cały płyn dolej mleka.
Zestaw z ognia i odstaw na 5 minut, wyjmij laskę cynamonu, po czym wmieszaj śmietankę. Utrzymuj ciepły.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Wrzuć na patelnię z masłem i podsmażaj tak długo, aż cukier się skarmelizuje i utworzy lepiącą powłokę.
Pudding nałóż do pucharków. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki.




5 komentarzy:

  1. Dziś robiłam całkiem podobny, choć nie prezentował się tak pięknie, jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za kolejne pięknie wyglądające zgłoszenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. "klejący" ryż to coś, za co dałabym się pokroić ;) pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm rewelacja ;) bardzo lubię takie proste rzeczy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!