26 listopada 2012

PENNE DI ZUCCA E SALMONE


Ten pyszny makaron łączy w sobie smaki moich ulubionych składników. Wędzony łosoś marynowany z pieprzem, pesto dyniowe, kozi ser i świeże zioła wspaniale komponują się z sycącym, lekko orzechowym, pełnoziarnistym penne. Z tym przepisem przygotujesz zdrowy, smaczny obiad prosto i presto.


RAZOWE PENNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I DYNIOWYM PESTO


Porcja na 4 osoby

400 g razowego makaronu penne
1 szklanka pure z dyni
garść orzeszków piniowych
50 g sera koziego
1/4 łyżeczki chili w proszku
sól i pieprz
200 g wędzonego łososia
świeża kolendra

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Pure z dyni podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać zmielone orzeszki i rozdrobniony kozi ser. Pesto prażyć kilka minut, do czasu, aż trochę zgęstnieje.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z dyniowym pesto i wymieszać, tak aby sos dokładnie go pokrył. Wyłożyć na 4 podgrzane talerze. Dodać porwane plastry wędzonego łososia i posypać listkami świeżej kolendry.


8 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!