5 listopada 2012

ZDROWE BROWNIE CUKINIOWE
healthy zucchini brownies


Czekoladowe Zdrowie

Czy słodkie, czekoladowe ciastko może być zdrowe? Ależ może. Wszystko zależy od rodzaju i jakości składników, które użyto do jego wypieku. Wiadomo, że tradycyjne brownie, oprócz zdrowego kakao, składają się z niezdrowych cukrów prostych i tłuszczy, często tych nasyconych lub jeszcze bardziej szkodliwych, tłuszczy utwardzonych. Zdrowy rozsądek podpowiada nam, że należy unikać tych czekoladowych słodkości, jednak apetyt na słodkie okazuje się być silniejszy. Co zrobić, żeby nasze dietetyczne grzeszki były trochę mniejsze?

Po pierwsze, nigdy nie zapychaj się słodyczami kupionymi w sklepie. Jeśli masz ochotę na ciastko, upiecz je sam. Masz wówczas pewności, że znajdują się w nim tylko zdrowe i dobrej jakości produkty. Po drugie, wybieraj przepisy, które wykorzystują jak najwięcej produktów bogatych w substancje odżywcze i błonnik. Duża zawartość błonnika spowalnia uwalnianie cukru do krwi, dzięki czemu ciastko staje się mniej tuczące. Wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków są ciasta z dodatkiem warzyw. Jednym z moich ulubionych jest czekoladowe ciasto z cukinii.

Delikatna cukinia idealnie wkomponowuje się w słodki smak deseru. Dla osób nieświadomych jej obecności jest ona w zasadzie niewyczuwalna. Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP, a także karoten, wapń i potas. Większą część objętości cukinii stanowi woda, dlatego jest idealna dla osób odchudzających się. Zalecana jest także osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.





Cukiniowe Brownie

Porcja na 8 osób

2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¾ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mąki pszennej razowej
½ szklanki kakao
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
3 szklanki drobno startej cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Cukinię zetrzyj na tarce, odstaw na bok. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i wanilią. W drugim naczyniu połącz mąkę z kakao. Dodaj sodę, sól, cynamon, imbir i dobrze wymieszaj.
Odciśnij tartą cukinię z nadmiaru wody i wymieszaj ją z jajkami. Stopniowo dodaj mąkę z kakao i mieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzej do 1750C. Blaszkę o wymiarach około 20x20 centymetrów, wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną masła i obsyp mąką. Ciasto przenieś do formy i posyp połamaną czekoladą.
Piecz około 30- 40 minut. Sprawdź czy Brownie jest gotowe za pomocą patyczka. Wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.



11 komentarzy:

  1. robiłam już raz czekoladowe ciasto z cukinią i byłam zachwycona - cukinia zupełnie niewyczuwalna, a smak boski. do tego gratis świadomość, że to całkiem zdrowa słodkość :) chętnie wypróbuję Twój przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie brownie można jeść bez obaw o linię. Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takim ciastom głośne TAK!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda jak murzynek:D z cukinii nie miałam okazji robic jeszcze ciasta ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem czemu przeczytałam 'zebrowe " brownies ; ) W każdym razie- zdrowe czy zebrowe, skusiłabym się na taką wersję ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na pewno jest pyszne ale mnie zachwycają zdjęcia :] Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie proste wykonanie, a takie jak wiadomo są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ono wygląda! Super te fotografie: ciasto, ciasto i jeszcze raz ciasto, które bez tła, bez ozdób i dodatków jest fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!