6 sierpnia 2013

ROMANTYCZNA SAŁATKA Z POLĘDWICĄ W MIGDAŁACH


Sierpień to taki romantyczny miesiąc. Gorące, rozedrgane powietrze zmienia obraz świata w falujące, słoneczne obrazy. Promienie muskają dojrzewające owoce, a podmuchy letniego wiatru suszą słomiane snopki na rżysku. Gdy tak leżę na świeżo skoszonej trawie nie wyobrażam sobie, że mogłoby być jeszcze piękniej.



ROMANTYCZNA SAŁATKA Z POLĘDWICĄ I POMIDORKAMI

porcja dla 2 osób 

SKŁADNIKI
300 g polędwicy wieprzowej
30 g migdałów
sól morska
oliwa z oliwek
czarny pieprz

2 kiście pomidorków koktajlowych
pęczek zielonych szparagów
garść sałaty roszponki
olej sezamowy
sok z limonki
1 papryczka chili
pęczek liści świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE
Migdały rozdrobnić w moździerzu i wysypać na blat. Wymieszać je z solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W posypce obtoczyć oczyszczoną polędwicę. Delikatnie skropić oliwą. Smażyć na dużej patelni obracając co 3 minuty tak aby mięso ze wszystkich stron było zrumienione. Odstawić polędwicę na około 10 minut, żeby odpoczęła.

Szparagi smażyć przez kilka minut na patelni grillowej pokrytej odrobiną oliwy. Co pewien czas potrząsać patelnią.

Pomidorki ułożyć na blaszce, skropić oliwą i piec w 200st. przez około 20 minut.

Polędwicę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Na talerzach rozłożyć roszponkę, szparagi, plastry polędwicy w migdałach i pieczone pomidorki. Wymieszać odrobinę oleju sezamowego z sokiem z limonki i posiekaną papryczką chilli. Skropić dressingiem sałatkę i posypać posiekaną świeżą miętą.

3 komentarze:

  1. Oczywiście, że wracam, bo jest przyjemnie popatrzeć na te artystyczne dania na talerzu. Taką romantyczną sałatkę chętnie wypróbuję podczas romantycznej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!