9 stycznia 2014

WĄTRÓBKI DROBIOWE Z JABŁKIEM W WHISKEY


Pamiętam niedziele, w które każdego tygodnia chodziliśmy do kościoła a po powrocie dom pachniał gotującym się rosołem. Tata zagniatał ciasto na makaron (z mąki z młyna i wiejskich jaj) i rozwałkowywał je wielkim, starym, drewnianym wałkiem. Gdy mama wyjmowała kurczaka z rosołu biegliśmy do kuchni z okrzykami: "Zamawiam wątróbkę!", "A ja żołądek". Uwielbialiśmy podroby, ja lubię je do tej pory. Na pewno będę je przygotowywała swoim dzieciom, bo są nie tylko smaczne ale i pożywne. Wątróbka przyrządzona w ten prosty sposób jest przepyszna, a wszystko dzięki jednemu magicznemu składnikowi, whiskey.




WĄTRÓBKI DROBIOWE Z JABŁKIEM W  WHISKEY

Porcja dla 2 osób

300 g wątróbek drobiowych
1 łyżka oliwy
1/3 szklanki whiskey
sól i pieprz
1 jabłko
1 średnia cebula
2 łyżki masła

Wątróbki umyć, oczyścić z białych włókien i dokładnie osuszyć. Rozgrzać patelnię pokrytą oliwą. Wrzucić wątróbki i smażyć mieszając co pewien czas przez około 5 minut, aż do zrumienienia. Patelnię zestawić z ognia, wlać whiskey i podpalić. Dopiero, gdy cały alkohol się wypali doprawić wątróbki solą i pieprzem.

Cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i jabłko. Smażyć przez chwilę, aż zmiękną a następnie połączyć z wątróbką.


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam wątróbkę. Takiej z whiskey jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję, dzięki za przepis <3
    ps. piekne zdjęcia :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam wątróbkę - taką mocno wysmażoną z zewnątrz i mięciutką wewnątrz. Z ogromną ilością cebulki i jabłka. Ale... z whisky jeszcze nie próbowałam, a teraz zamierzam podkraść Mężowi nieco któregoś z pośledniejszych trunków... Pięknie wygląda i jest zdecydowanie niedoceniania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno zapomniana u mnie w domu wątróbka. Chętnie ją znów przygotuję i to wg Twojego przepisu, z whisky, która gdzieś w barku stoi i pewnie czeka na dodanie np. do takiej wątróbki :) Dzięki Weroniko za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis z którego na pewno skorzystam bo ze mnie także wielbicielka wątróbek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spadł mi jak z nieba Twój przepis, bo akurat jutro mam w planach obiadowych wątróbkę i chciałam ją zrobić inaczej niż zwykle. Bezczelnie skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię wątróbkę z jabłuszkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. whiskey z wątróbką to jeszcze nie łączyłam. Swoją wątrobę to i owszem trułam tym trunkiem.
    Chętnie wypróbuję przepis
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyłączam się do grona wielbicieli wątróbki :)
    Zdjęcie wątroby na patelni jest niezwykle apetyczne.

    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!