23 lutego 2014

KOKOSOWO-BANANOWY SERNIK NA ZIMNO PALEO


Od wielu lat starałam się jeść zdrowo, jednak mimo to nie czułam się dobrze, a mój układ pokarmowy nie funkcjonował poprawnie. Wizyty u lekarza kończyły się przepisaniem specyfików na nadkwasotę, rozkurczowych, na lepsze trawienie, aż w końcu stwierdzeniem, że to zespół jelita drażliwego i nic nie poradzimy. "Przecież musi istnieć konkretna przyczyna moich dolegliwości." Przeczytałam 3 książki o celiakii i diecie bezglutenowej, usuwałam stopniowo gluten z mojej diety i zaczęłam zauważać poprawę. Poczytałam o diecie paleo i przestałam pić kawę z mlekiem. Okazało się, że odstawienie zbóż i mleka (nie nabiału, ponieważ nie potrafię żyć bez białego sera) znacznie poprawiło moje samopoczucie i komfort życia. Jeśli podejrzewacie u siebie nietolerancję glutenu nie wahajcie się, odstawiajcie, jest tyle innych pożywnych, zdrowych produktów, które mogą zastąpić pszenicę.



KOKOSOWO-BANANOWY SERNIK NA ZIMNO paleo/wegański

1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka ziaren słonecznika
1 łyżka masła kokosowego (lub śmietankowego)

1 szklanka orzechów nerkowca
400 ml mleka kokosowego
3 dojrzałe banany
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
3 łyżeczki żelatyny (lub 2 łyżeczki agaru)

Żurawinę i słonecznik zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2 godziny. Odsączyć na sitku i zmiksować z masłem w blenderze na gładką masę.
Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Masę przenieść do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do zamrażalnika.
Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez co najmniej 4 godziny. Odsączyć, a następnie dokładnie zmielić. Dodać mleko kokosowe, syrop klonowy, sól i 2 banany. Zmiksować na gładką masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody i dodać do masy kokosowej (agar należy rozpuścić w wodzie i gotować przez 10-15 minut). Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony spód. Umieścić w zamrażalniku na około 1-2 godziny. Udekorować bananem pokrojonym w plastry.


6 komentarzy:

  1. Jeśli zawiera żelatynę to nie wegański :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest paleo, a jeśli zastąpi się żelatynę agarem wegański, zapomniałam dodać tę informację :)

      Usuń
  2. O rany - jaka kumulacja moich ulubionych składników!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jest tego trochę. Ale składniki mówią za siebie: to musi być smaczne, bo i kusząco wygląda. A do tego śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis! :)
    Tylko dekoracja stolu brudnymi monetami - okropienstwo! Pieniadze to najbrudniejsza rzecz na swiecie!
    Do dekoracji ciast/stolu polecam kwiaty lub inna nature, pieniadze tu nie pasuja:(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!