18 sierpnia 2014

EXPRESOWA SAŁATKA A'LA CESAR


Dzień wolny. Bez pośpiechu zrobiona świeża sałatka z kruchymi grzankami, schłodzony melon, zielona herbata w dzbanku. Zaraz pójdę pobiegać, oczyścić głowę, a potem wsiądę na rower i pojadę na trening...


EXPRESOWA SAŁATKA A'LA CESAR

Porcja dla 2 osób

4 duże jaja
4 pomidory rzymskie
2 duże garście rukoli
2 garście oliwek
4 kromki razowego chleba
masło czosnkowe

sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki płynnego miodu
4 łyżki oleju orzechowego lub oliwy
szczypta imbiru i chili
sól i pieprz

Liście rukoli umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, schłodzić i pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na 4-6 części. Oliwki posiekać. Całość ułożyć na talerzu.
Chleb posmarować masłem czosnkowym i pokroić w kostkę. Upiec na rozgrzanej patelni.
Sok z limonki wymieszać z miodem, olejem i przyprawami. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę i posypać grzankami.



7 komentarzy:

  1. Ale dawno Ciebie Weronika tutaj nie było :) Fajnie, że znowu gościsz :)

    Pozdrowienia,

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie by się też przydało takie "oczyszczenie". Porywam kilka grzanek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. miodowy dressing, chrupiące grzanki.. dla mnie nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta i jak oko cieszy :) Miło zaglądać tu do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie podane. Bardzo klimatyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczna, świeża, idealna ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!