Chyba każdy ma czasem takie dni, w które nie ma ochoty opuszczać swojego mieszkania, miękkiej kanapy i szlafroczka, tylko po to, żeby kupić coś świeżego na targu albo w sklepiku za rogiem. Snuje się człowiek z kuchni do pokoju, z pokoju do kuchni w poszukiwaniu czegoś dobrego do zjedzenia. Zagląda do lodówki, otwiera wszystkie szafki i mimo, że  nie czuje się na siłach żeby gotować to nie ma też ochoty na jedzenie "na telefon", które nie rzadko wygląda mało apetycznie i podobnie smakuje. W takie dni ratują nas sprawdzone i proste przepisy.
Jednym z takich smacznych, ale niewymagających dań jest makaron z łososiem, szpinakiem, orzechami i serem gorgonzola. Przepis powstał w dniu, w którym nie rozstawałam się z moim powyciąganym dresem i kapciami, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę. Nadaje się nie tylko na szybki obiad dla siebie, ale okazuje się, że można nim z powodzeniem uczęstować gości (o czym przekonały się moje przyjaciółki, rodzice i znajomi).
PASTA Z ŁOSOSIEM
SZPINAKIEM,
ORZECHAMI
I
GORGONZOLĄ
„Prosta pasta z aromatycznym łososiem i serem gorgonzola,
który pod wpływem temperatury opływa makaron nadając mu wyrazisty
smak,
idealnie współgrający z aromatem orzechów.
| 
Porcja
  2 osoby 
150 g razowego makaronu spaghetti 
1 duże lub 2 małe dzwonka łososia  
100 g świeżego szpinaku 
50 g  sera gorgonzola 
garść grubo posiekanych orzechów włoskich 
ząbek czosnku  
2 łyżki oleju sezamowego 
oliwa z oliwek 
sól i pieprz | 
Łososia
  opłukać pod zimną wodą, osuszyć i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  Rozgrzać patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony na odrobinie oliwy
  z oliwek. Po usmażeniu odłożyć do ostygnięcia i na tej samej patelni
  podsmażyć do zwiędnięcia szpinak doprawiony solą, pieprzem i przeciśniętym
  przez praskę ząbkiem czosnku (jeśli macie wystarczająco dużą patelnię możecie
  szpinak smażyć razem z łososiem). 
Łososia
  po ostudzeniu oczyścić ze skóry i ości, a następnie porozdzielać na mniejsze
  kawałki. Ser pokroić w kostkę, a orzechy uprażyć na suchej patelni.  
Makaron
  ugotować al dente, odcedzić i natychmiast wymieszać z 2 łyżkami oliwy
  z oliwek (zapobiega to dalszemu wchłanianiu wody przez makaron). Chwilę go
  podsmażyć na zwiększonym ogniu, dodać olej sezamowy, szpinak, kawałki łososia
  i gorgonzoli. Podgrzać i nałożyć na talerze. Udekorować uprażonymi orzechami. | 
 
.jpg)


 
Uwielbiam makaron z łososiem i tym serem. :) Często go przyrządzam.
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny prawda?
Usuń