31 sierpnia 2012

CHASING THE SUN
TOFU STIR-FRY I GALARETKA BRZOZOWA NA PIKNIKU


Piknikowo

Dopóki słońce jeszcze wysoko bierzemy nasz kocyk w kratkę i idziemy na wycieczkę do parku. Trawa jest nadal zielona, a niebo niebieskie. Nie warto tracić czasu siedząc w domu przed telewizorem, kiedy natura tak pięknie obdarowuje nas ciepłymi promieniami słońca, śpiewem ptaków, zapachem kwitnącej wody w rzece. Na niedzielny piknik zabieramy nasze magiczne pudło wypełnione smakołykami: stir-fry z tofu i kaszą quinoa, mus czekoladowy i galaretkę z soku brzozowego z borówkami. Do tego dobra książka, pozytywne nastawienie i wszystkie bolączki tygodnia przestają się liczyć.



TOFU STIR-FRY
Z QUINOA, PIECZARKAMI
I FASOLKA SZPARAGOWĄ

„Orientalne danie typu mieszaj-smaż. Szybkie, smaczne, nie problemowe.”

Porcja 2 osoby

180g naturalnego tofu
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki oregano
1 szklanka pokrojonej fasolki szparagowej
1 szklanka posiekanych pieczarek
1 łyżeczka posiekanego czosnku
2 łyżeczki posiekanego imbiru
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
2 szklanki quinoa (komosa ryżowa)

PODAWAĆ Z
mango lassi
Tofu pokroić w 1,5 cm kostkę, wymieszać z czosnkiem w proszku i oregano. Podsmażyć na rozgrzanej patelni pokrytej łyżką oliwy do czasu, aż się zrumieni. Zdjąć tofu z patelni, odstawić.
Na patelnie wrzucić posiekany imbir i czosnek, delikatnie zrumienić, dodać pokrojoną na 3 cm kawałki, ugotowaną na parze fasolkę szparagową i plasterki pieczarek. Smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną.
Dodać bulion olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dusić, co jakiś czas mieszając przez 2 - 3 minuty, następnie zdjąć z ognia i dodać quino'ę.




GALARETKA
Z SOKU BRZOZOWEGO
Z BORÓWKAMI

„Lekka galaretka o delikatnym, słodkim smaku rozpływa się w ustach
odkrywając kwaśno-słodkie borówki. To prawdziwie letni deser.”

Porcja 2 osoby

500 ml soku z brzozy z miętą
2 łyżki cukry trzcinowego
4 łyżki żelatyny
1 szklanka borówki amerykańskiej
W rondelku zagotować sok z brzozy z cukrem. Dodać żelatynę i intensywnie mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Przelać do salaterki, dodać borówki i odstawić do stężenia.



10 komentarzy:

  1. Naprawdę nigdy nie ajdłam tofu. Jestem ciekawa jego smaku, muszę zakupić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam w zasadzie nie ma smaku (być może lepszy jest wędzony), ale idealnie wkomponowuje się w potrawy, gdyż nie jest nachalny:).

      Usuń
  2. Ta galaretka mnie zaintrygowała. Całokształtem. :P Pięknym zdjęciem. Miętą.

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm piknik pod wiszącą skałą czy 9 i pół tygodnia? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jaki przyjemny piknik z pysznościami :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach jakie pyszności, nie tylko piknikowe. Zgłodniałam patrząc i na danie główne jak i na ten bardzo owocowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, ciepłe zdjecia, a galaretka bzowa wygląda kosmicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Pierwszy raz wykorzystałam sok z brzozy, było naprawdę smaczne.

      Usuń
  7. Fantastyczny pomysł na galaretkę :) Fajnie, że masz tyle pomysłów w głowie :) o już kolejny ciekawy ! Muszę Cię zacząć śledzić moja droga... bo chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!