Kurczak z duszą
Pierś z kurczaka jest stosunkowo prosta do przyrządzenia, a do tego możliwości i sposoby podania są chyba nieskończone. Pierś nadziewana, faszerowana, pieczona, gotowana, z warzywami, w sosie pomidorowym, wszystkie te odmiany stanowią idealną bazę dietetycznych posiłków (o ile używamy do jej przyrządzenia tylko niewielkich ilości zdrowego tłuszczu). Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną gruszkami, bakłażanem i cheddarem przyszedł mi do głowy w trakcie układania jadłospisu do mojej superdiety. Pieczone mięso z piersi jest soczyste, a słodko-słone nadzienie nadaje mu jeszcze więcej delikatności.
PIERŚ
KURCZAKA
FASZEROWANA
GRUSZKAMI
BAKŁAŻANEM I CHEDDAREM
„
Krucha, ale
soczysta pierś kurczaka, pieczona z gruszkami,
bakłażanem i serem to
niewymagające pracy danie,
które zaskakuje wyjątkowym smakiem. „
Porcja 4 osoby
4 ½ szklanki mąki
4 średniej
wielkości pojedyncze filety z piersi kurczaka
3/4 szklanki posiekanych
średnio-dojrzałych gruszek
1/4 szklanki
posiekanego, obranego ze skórki bakłażana
1/2 szklanki
startego cheddaru
1/4 łyżeczki
cynamonu
1/4 łyżeczki
chilli w proszku
sól i świeżo
zmielony pieprz
PODAWAĆ Z
Szklanką
brukselki posypanej łyżeczką sproszkowanego czosnku.
|
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz na papierowych
ręcznikach. Filet przekrój po grubszej stronie tworząc w nim kieszonkę na
nadzienie. Jeżeli filet składa się z 2 części nadzienie można również umieścić
pomiędzy mniejszą i większą częścią.
Gruszki i bakłażana obierz ze skórki,
pokrój w kosteczkę i blanszuj 3-4 minuty na patelni pokrytej łyżką oliwy. Pod
koniec smażenia dodaj chilli i cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia do
wystudzenia.
Farsz wymieszaj z
tartym cheddarem i wepchnij w kieszonki wycięte w filetach. Faszerowane
piersi kurczaka ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, oprósz solą i
świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez 20 minut.
Kapustę warzywną brukselską rozmroź, spryskaj
oliwą, oprósz sproszkowanym czosnkiem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Podawaj gorące z faszerowanym kurczakiem i pieczonymi frytkami ze słodkich
ziemniaków.
|
swietny przepis! :) koniecznie musze wyprobowac!:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało:).
UsuńCóż za pyszności. Uwielbiam faszerowaną pierś z kurczaka, jednak nigdy nie spotkałam się z farszem gruszkowym. Pomysł godny zapamiętania. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smakowe. Napewno warto chociażby spróbować ;).
OdpowiedzUsuńWariacji na temat piersi z kurczaka zawsze warto próbować:) pozdrawiam
Usuńmoj maz byłby zachwycony tym daniem :)
OdpowiedzUsuń