1 sierpnia 2012

COCONUT MILK
MLEKO KOKOSOWE Z SORBETEM


Mleczny kokos

Do zrobienia w domu mleka kokosowego zainspirowała mnie moja koleżanka Agata, która zapija się nim i twierdzi, że jest pyszne. Kiedy zaczęłam czytać o tym kremowym napoju znalazłam wiele pozytywnych, ale także negatywnych opinii na jego temat.
Mleko kokosowe jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy i alergików. Dla wielbicieli tzw. surowej diety (raw food), diety Paleo (opartej na jedzeniu pokarmów bogatych w białko i unikaniu m.in. nabiału) czy GAPS (niskowęglowodanowej) stanowi bogate źródło tłuszczu, jest także tanie i proste w wykonaniu.

Jeśli jesteś fanem/ką pełnego mleka i śmietany polubisz jego kremową teksturę. Nawet niesłodzone mleko kokosowe ma słodki posmak. Niestety tak jak miąższ kokosu, mleko jest bogate w tłuszcze nasycone i na przykład dla kobiet będących na diecie 1600 kcal dostarcza prawie 1/3 zalecanego dziennego spożycia . Orzechy kokosowe są bogate w mikroelementy takie jak magnez, miedź i selen, zawierają też niewielkie ilości wapnia, żelaza, potasu i witamin C i B6. Popularny jest także olej kokosowy, który jest stabilny i odporny na wysokie temperatury. Woda kokosowa polecana jest sportowcom, gdyż ma podobny profil elektrolitów jak osocze krwi człowieka.
Większość osób do przyrządzania potraw używa puszkowanego mleka kokosowego. Niestety na powierzchni puszek znajduje się przypuszczalnie toksyczny BPA (Bisfenol A), który może przedostać się do pokarmu. Samodzielne przygotowanie mleka wydaje się zatem zdrowszą i naprawdę prostą metodą.
Do przyrządzenia mleka można wykorzystać wiórki kokosowe, jednak użycie miąższu ze świeżego kokosa sprawia, że napój jest bogatszy w teksturze i smaku.



MLEKO KOKOSOWE
Z SORBETEM TRUSKAWKOWYM

Porcja na 12 sztuk

1 orzech kokosowy
2 szklanki gorącej przegotowanej wody
2 szklanki zimnej przegotowanej wody
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 
1 łyżka stewji
500 g truskawek
1 szklanka wody
2 łyżki miodu
Łupinę orzecha kokosowego rozłupać młotkiem. Miąższ obrać z brązowej łuski i pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na pół godziny. Miąższ dokładnie zmiksować w blenderze, a następnie przesączyć przez płócienną ściereczkę. Powstałe wiórki kokosowe można wykorzystać do wypieków.
Do powstałego mleka dolać 2 szklanki zimnej wody i schłodzić. Ja podaję je z kostkami sorbetu truskawkowego. Idealnie pasuje do niego także szczypta cynamonu lub chilli.
Obrane truskawki wrzucić do rondelka, zalać szklanką wody i zagotować. Odstawić z ognia, dodać miód i zmiksować blenderem. Powstały mus przenieść do foremek na lód i zamrozić.



6 komentarzy:

  1. koniecznie wypróbuję, przecież to samo zdrowie!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. podkladam swoja szklanke!:D i laaadnie prosze o takie pyszne mleko! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne było bez dwóch zdań, a Raf łakomczuch się z zazdrości zwija, bo mu szczegółowo opisałam jak niebiański miało to smak ;D MOgę ci testować wszystko co chcesz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie wiele okazji, ale musisz zdobyć dyspensę, bo już mam dosyć trochę tych dietetycznych zamienników :) ja sobie ją często daję więc bez problemu mogę również i Tobie udzielić :D

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!