31 sierpnia 2012

STUFFED CHICKEN
PIERŚ KURCZAKA FASZEROWANA GRUSZKĄ I BAKŁAŻANEM



Kurczak z duszą

Pierś z kurczaka jest stosunkowo prosta do przyrządzenia, a do tego możliwości i sposoby podania są chyba nieskończone. Pierś nadziewana, faszerowana, pieczona, gotowana, z warzywami, w sosie pomidorowym, wszystkie te odmiany stanowią idealną bazę dietetycznych posiłków (o ile używamy do jej przyrządzenia tylko niewielkich ilości zdrowego tłuszczu). Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną gruszkami, bakłażanem i cheddarem przyszedł mi do głowy w trakcie układania jadłospisu do mojej superdiety. Pieczone mięso z piersi jest soczyste, a słodko-słone nadzienie nadaje mu jeszcze więcej delikatności.



PIERŚ KURCZAKA
FASZEROWANA
GRUSZKAMI BAKŁAŻANEM I CHEDDAREM

Krucha, ale soczysta pierś kurczaka, pieczona z gruszkami,
bakłażanem i serem to niewymagające pracy danie,
które zaskakuje wyjątkowym smakiem.

Porcja 4 osoby

4 ½  szklanki mąki
4 średniej wielkości pojedyncze filety z piersi kurczaka
3/4 szklanki posiekanych średnio-dojrzałych gruszek
1/4 szklanki posiekanego, obranego ze skórki bakłażana
1/2 szklanki startego cheddaru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chilli w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz

PODAWAĆ Z
Szklanką brukselki posypanej łyżeczką sproszkowanego czosnku.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi kurczaka oczyść, umyj i osusz na papierowych ręcznikach. Filet przekrój po grubszej stronie tworząc w nim kieszonkę na nadzienie. Jeżeli filet składa się z 2 części nadzienie można również umieścić pomiędzy mniejszą i większą częścią.
Gruszki i bakłażana obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i blanszuj 3-4 minuty na patelni pokrytej łyżką oliwy. Pod koniec smażenia dodaj chilli i cynamon, wymieszaj i zdejmij z ognia do wystudzenia.
Farsz wymieszaj z tartym cheddarem i wepchnij w kieszonki wycięte w filetach. Faszerowane piersi kurczaka ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez 20 minut.
Kapustę warzywną brukselską rozmroź, spryskaj oliwą, oprósz sproszkowanym czosnkiem i wstaw do piekarnika na 15 minut. Podawaj gorące z faszerowanym kurczakiem i pieczonymi frytkami ze słodkich ziemniaków.






6 komentarzy:

  1. swietny przepis! :) koniecznie musze wyprobowac!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pyszności. Uwielbiam faszerowaną pierś z kurczaka, jednak nigdy nie spotkałam się z farszem gruszkowym. Pomysł godny zapamiętania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie smakowe. Napewno warto chociażby spróbować ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wariacji na temat piersi z kurczaka zawsze warto próbować:) pozdrawiam

      Usuń
  4. moj maz byłby zachwycony tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!