Na słodko
Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Wymaga bardzo krótkiej obróbki, dlatego łatwo jest ją wysuszyć. Najlepszym sposobem na miękkie i soczyste polędwiczki jest wstępne zamknięcie porów w mięsie poprzez krótkie smażenie na rozgrzanej patelni, a następnie dopieczenie go w piekarniku.
POLĘDWICZKI
W
SŁODKO-KWAŚNYM SOSIE
Z
WINOGRON
„Pyszne i dietetyczne. Kruche i soczyste polędwiczki
polane słodkim sosem z pieczonych winogron.”
Porcja
na 2 osoby
2 szklanki różowego winogrona bezpestkowego
200 g polędwicy wieprzowej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina drobiowego
2 szklanki różyczek brokułu
oliwa
|
Piekarnik rozgrzej
do 220°C. Winogrona umieść na blaszce pokrytej szczelnie papierem do pieczenia
i piecz przez 10 minut.
Polędwicę pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra, osuszyć
na papierowym ręczniku i natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem. Polędwiczki
smażyć po 1 minucie na każdej ze stron i zdjąć z patelni.
Pieczone winogrona wrzucić na patelnię, a na ich miejsce na blaszce
ułożyć polędwiczki. Piec w piekarniku przez około 6 minut. Na patelnię z
winogronami wlać bulion i wino. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż
sos lekko zgęstnieje.
Na patelnię z oliwą wrzucić
ugotowane na parze różyczki brokułów i podsmażyć przez kilka minut.
Polędwiczki podawać z winogronowym sosem, brokułami i komosą ryżową.
|
Po takim obiedzie mam ochotę na lekki deser. Mango zawsze kojarzyłam z cierpkim smakiem. Było tak dopóki nie zakupiłam dojrzałego egzemplarza:). Okazało się, że jest obłędnie słodki i aksamitny, od razu wyobraziłam go sobie w postaci lodów.
SORBET LODOWY
MANGO KOKOS MIĘTA
3 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego mango
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka wody
1 szklanka mleczka kokosowego
listki z jednego pęczka świeżej mięty
skórka i sok z jednej cytryny
Mango zagotować w rondlu z cukrem i wodą. Dodać sok i skórkę otartą z jednej cytryny i posiekaną miętę. Gotować przez około 10 minut, zdjąć z ognia i dodać mleczko kokosowe. Wystudzić i zmiksować w blenderze do gładkości. Schłodzić w zamrażalniku co jakiś czas miksując lub w maszynie do lodów.
Oba te dania wyglądaja bardzo apetycznie. Ciekawi mnie połączenie słodkich winogron i wieprzowiny...
OdpowiedzUsuńale pysznosci!!!!!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodko-słone smaki! :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam polędwiczek... Muszę to kiedyś nadrobić, bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjecia sa tak apetyczne, że oglądam je już któryś raz ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam jak najczęściej:)
Usuńklimatycznie tutaj:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do grona stałych bywalców:)
Usuń