27 sierpnia 2012

SWEET BEEF
POLĘDWICZKI W WINOGRONOWYM SOSIE


Na słodko

Polędwica to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego. Wymaga bardzo krótkiej obróbki, dlatego łatwo jest ją wysuszyć. Najlepszym sposobem na miękkie i soczyste polędwiczki jest wstępne zamknięcie porów w mięsie poprzez krótkie smażenie na rozgrzanej patelni, a następnie dopieczenie go w piekarniku.



POLĘDWICZKI
W SŁODKO-KWAŚNYM SOSIE
Z WINOGRON

Pyszne i dietetyczne. Kruche i soczyste polędwiczki
polane słodkim sosem z pieczonych winogron.

Porcja na 2 osoby

2 szklanki różowego winogrona bezpestkowego
200 g polędwicy wieprzowej
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina drobiowego
2 szklanki różyczek brokułu
oliwa
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Winogrona umieść na blaszce pokrytej szczelnie papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut.
Polędwicę pokroić na plastry o grubości około 1,5 centymetra, osuszyć na papierowym ręczniku i natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem. Polędwiczki smażyć po 1 minucie na każdej ze stron i zdjąć z patelni.
Pieczone winogrona wrzucić na patelnię, a na ich miejsce na blaszce ułożyć polędwiczki. Piec w piekarniku przez około 6 minut. Na patelnię z winogronami wlać bulion i wino. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.
Na patelnię z oliwą wrzucić ugotowane na parze różyczki brokułów i podsmażyć przez kilka minut. Polędwiczki podawać z winogronowym sosem, brokułami i komosą ryżową.




Po takim obiedzie mam ochotę na lekki deser. Mango zawsze kojarzyłam z cierpkim smakiem. Było tak dopóki nie zakupiłam dojrzałego egzemplarza:). Okazało się, że jest obłędnie słodki i aksamitny, od razu wyobraziłam go sobie w postaci lodów.


SORBET LODOWY
MANGO KOKOS MIĘTA


3 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego mango
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka wody
1 szklanka mleczka kokosowego
listki z jednego pęczka świeżej mięty
skórka i sok z jednej cytryny

Mango zagotować w rondlu z cukrem i wodą. Dodać sok i skórkę otartą z jednej cytryny i posiekaną miętę. Gotować przez około 10 minut, zdjąć z ognia i dodać mleczko kokosowe. Wystudzić i zmiksować w blenderze do gładkości. Schłodzić w zamrażalniku co jakiś czas miksując lub w maszynie do lodów.




8 komentarzy:

  1. Oba te dania wyglądaja bardzo apetycznie. Ciekawi mnie połączenie słodkich winogron i wieprzowiny...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie słodko-słone smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy sama nie robiłam polędwiczek... Muszę to kiedyś nadrobić, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje zdjecia sa tak apetyczne, że oglądam je już któryś raz ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!