12 sierpnia 2012

WŁOSKA ROBOTA
PIZZA W SZEŚCIU SMAKACH


Pizza Italiano

Pierwsze skojarzenie, jakie pojawia się w mojej głowie na myśl o kuchni włoskiej to pizza (a zaraz po niej pasta, oliwa z oliwek, owoce morza, bazylia). Pyszna, puszysta i lekko chrupiąca z dodatkiem najlepszych świeżych składników.
Pizza prawdopodobnie należy do grupy najbardziej popularnych potraw na świecie. Niewiele osób wie, że pierwsze pizze powstawały na patelni. Placki drożdżowe smażono na oliwie, smarowano sosem pomidorowym, posypywano kawałkami mozzarelli i oregano, a następnie opiekano pod rozgrzanym grillem. Jest to tzw. pizza fritta, czyli smażona pizza.

Dwa podstawowe składniki do obłożenia pizzy to właśnie pomidory lub sos pomidorowy i mozzarella. Najlepsze włoskie pizze charakteryzują się skromnym obłożeniem i pysznym, cienko rozwałkowanym ciastem. Włosi znani są z celebrowania tak prostych dań jak na przykład pizza Margarita. Podobno prawdziwy mężczyzna zjada pizzę wyłącznie rękami, najlepiej złożoną na pół jak kanapkę.

Zastanawiałam się, czy nie jest to zbyt proste i pospolite danie jak na propozycję konkursową. Zdecydowałam się jednak pozostać w zgodzie z własnymi odczuciami i na danie inspirowane włoską kuchnią wybrałam właśnie pizzę. W głowie pojawiało mi się mnóstwo pomysłów na idealne obłożenie, miało być ładnie i smacznie, tradycyjnie, ale inspirująco. Kompozycja kilku prostych składników plus idealny spód może stworzyć naprawdę aromatyczne i estetyczne danie. Z zasady, im mniej składników na jednej pizzy, tym lepiej, najważniejsze jest, aby były dobrej jakości i idealnie ze sobą współgrały. Nie potrafiłam zdecydować, która propozycja będzie najlepsza na konkursowe zdjęcia, dlatego postanowiłam z żadnej nie rezygnować.



Wpadłam na pomysł, żeby zrobić ciasto na pizzę w dwóch kolorach flagi włoskiej - zielonym i czerwonym. Mój chłopak dostał zlecenie obdzwonienia naszych przyjaciół z informacją o włoskim wieczorze, a ja zabrałam się za komponowanie listy zakupów. W ciągu trzech godzin wszystkie składniki trafiły ze sklepu do mojej kuchni, ciasto wyrastało na sześciu blatach i czekało na gości. Goście przynieśli ze sobą włoskie wino i polskie piwo. Z pieca, co 10 minut, wyłaniała się kolejna pizza, gorący piekarnik rozgrzewał radosną atmosferę.
Na pierwszy ogień poszły pizze o łagodnym smaku: z prosciutto i mozzarellą oraz z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i mozzarellą; następne w kolejce były pizze o bardziej wyrazistym i ostrym smaku: z bakłażanem i salami, z prosciutto, cukinią i chilli oraz z anchois, chilli i kaparami; uwieńczeniem wieczoru była słodka pizza z ricottą, winogronami i orzechami nerkowca.
Goście byli zadowoleni i urzeczeni różnorodnością smaków i bogactwem kolorów. Nawet dwuletnia córeczka znajomych raczyła się pysznym ciastem drożdżowym.


Z podstawowego przepisu wychodzi idealna, tradycyjna pizza włoska. W celu delikatnego zabarwienia blatów na zielono do wody  dodałam zielony sok wyciśnięty z bazylii i szpinaku, a do zabarwienia ciasta na czerwono użyłam keczupu i proszku z czerwonej papryki. Sok lub ketchup należy dodać do letniej wody i dopełnić do podanej w przepisie objętości. 


PIZZA
WŁOSKA

Porcja na 3 średniej wielkości blaty

500 g białej mąki chlebowej lub mąki luksusowej do wypieków drożdżowych
25 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
około 320 ml letniej wody

duży pęczek świeżej bazylii i garść szpinaku - do ciasta zielonego
2 łyżki suszonych pomidorów i 3 łyżeczki słodkiej papryki - do ciasta czerwonego
Drożdże wymieszać z niewielka ilością letniej wody, łyżeczką mąki i cukrem pudrem, odstawić na około 10 minut (aż się spienią). Mąkę przesiać do dużej miski wraz solą i zrobić w niej zagłębienie. Zagarniając mąkę drewnianą łyżką wlać do zagłębienia rozczyn drożdżowy i porcjami dodawać pozostałą ilość letniej wody. Kiedy składniki się połączą, a ciasto stanie się zbyt gęste, żeby wyrabiać je łyżką, wyłożyć je na blat i wyrabiać intensywnie rękami przez około 10 minut, aż stanie się sprężyste i miękkie.
Uformować z ciasta kulę, oprószyć ją z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Kiedy ciasto odpocznie należy podzielić je na 3 równe części. Rozpłaszczyć placek w dłoniach i rozwałkować nadając mu kształt zbliżony do koła o grubości około 0,5 cm.
Położyć rozwałkowany spód na posypanym mąką papierze do pieczenia. Jeżeli placki zostaną dokładnie oprószone mąka można ułożyć jeden na drugim (ja do oprószenia placków użyłam mąki razowej). Spody powinny rosnąć jeszcze przez 15-30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250°C. Rozłożyć spody osobno na papierze do pieczenia, będzie je łatwiej przenosić na blachę do piekarnika. Na spodach ułożyć ulubione dodatki. Przenieść pierwszy blat na rozgrzaną dużą blachę i piec na najniższym poziomie piekarnika. Aby pizze były rumiane i chrupkie piec jedną po drugiej przez 7 - 10 minut.


SOS POMIDOROWY

Na łyżce oliwy podsmażyć 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Dodać pomidory z puszki i rozdrobnić je łyżką. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby sos nie przywarł. Posiekać pęczek bazylii i dodać do sosu. Dodać 3 łyżki keczupu i doprawić solą i pieprzem. Ci, którzy lubią ostry sos mogą dodać 1/4 łyżeczki chilli w proszku.
Sos dusić na małym ogniu przez około 20 minut i odstawić z ognia.



Pizza z ostrym salami i bakłażanem

4 łyżki sosu pomidorowego
plasterki z 1/2 średniego bakłażana
krążki z 1/2 czerwonej cebuli
10 plasterków ostrego salami (z papryką pepperoni lub chorizo)
kulka mozzarelli

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i rukolą
4 łyżki sosu pomidorowego
8 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych i kilka na gałązce do dekoracji
garść liści rukoli
kulka mozarelli

Pizza z prosciutto, cukinią i chilli

4 - 5 cieniutkich plasterków dojrzewającej szynki
plasterki z 1/2 małej cukinii
1 papryczka chilli (posiekana)
kulka mozzarelli

Pizza z anchois, kaparami i chilli

puszka filecików anchois
1 łyżka przepłukanych kaparów z zalewy
1 papryczka chilli (posiekana)
4 gałązki tymianku
kulka mozzarelli

Pizza z prosciutto, oliwkami, kaparami i gorgonzolą

4 łyżki sosu pomidorowego
4 -5 cieniutkich plasterków dojrzewającej szynki
1 łyżka przepłukanych kaparów z zalewy
2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
70 g sera gorgonzola

Pizza z ricottą, winogronem i orzechami nerkowca
4 łyżki sera ricotta
garść pokrojonych na połówki białych winogron
garść pokrojonych na połówki różowych winogron
2 łyżki orzechów nerkowca
liski bazylii

6 komentarzy:

  1. O kurczę, tyle pyszności!;D Jedna pizza lepsza od drugiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie potrafiłabym zdecydować, która najlepsza:)

      Usuń
  2. Napracowałaś się! ;) ale przepisy rewelacja! a moje zdjęcia herbatek w poście pochodzą z weheartit.com, reszta fotek w postach moja, jak najbardziej moja! Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie tu u Ciebie! Dołączam do obserwatorów ;)

      Usuń
    2. Bardzo mi miło:) było dosyć gorąco, ale miałam świetnego pomocnika i miłe towarzystwo.

      Usuń
  3. pizza u nas pojawia się dość często, Twoje wszystkie wyglądają bardzo smakowicie
    fajne zdjęcia ... córka znajomych z tym pustym talerzem chyba czeka aż ktoś jej nałoży pizzę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!