7 września 2012

BANANA PIE
RAZOWY PLACEK BANANOWY Z GRUSZKAMI



Chcecie banana, Zjecie banana

Do kawy, do herbaty, do szklanki soku, na śniadanie, na przekąskę i na podwieczorek - ciasto bananowe.
Wszyscy je kochają i się nim zachwycają. Nie ma chyba na świecie osoby, która oparłaby się banana pie.
Jesień się zbliża wielkimi krokami, a koniec lata obdarowuje pysznymi słodkimi gruszkami. Banan lubi gruszkę, a ja lubię banany z gruszkami.





RAZOWY PLACEK
BANANOWO - GRUSZKOWY
Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

  „Cudownie wilgotny i lekko zbity, niczym Brownie, Bananowe Brownie.
Drugiego dnia po upieczeniu robi się jeszcze bardziej aksamitny i mokry.
Nadzwyczajnie pyszne ciasto.”



Porcja 8-12 osób

50 g miękkiego masła
¼ szklanki oleju roślinnego
6 dojrzałych bananów
4 słodkie gruszki
1 szklanka cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki orkiszowej
½ szklanki groszków czekoladowych

DODATKI
Bita śmietana
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dużą okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia  i wysmaruj masłem.
W dużej misce rozgnieć wszystkie banany i 2 obrane gruszki. Utrzyj je z masłem. 2 pozostałe gruszki pokrój w 1 cm kostkę.
Ubij jaja, a gdy zaczną gęstnieć dodawaj partiami cukier trzcinowy kontynuując ubijanie. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, nadal ubijając, wlej olej cienką stróżką. Dodaj pianę do masy owocowej i delikatnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj sodę, cynamon i sól. Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie połącz.
Na koniec do masy dodaj groszki czekoladowe i wymieszaj. Masę przenieś do przygotowanej foremki. Wyrównaj powierzchnię i ułóż na niej pokrojone gruszki. Piecz 75 minut, wyjmij i odstaw do ostygnięcia.






9 komentarzy:

  1. Genialny placek. :) Bananowe to jedne z najlepszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! i na pewno pyyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję wszystkim za te pochlebstwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne zdjęcia! Wspaniałe, przewijam i przewijam i napatrzeć sie nie mogę...;) Veronico, jakie masło zazwyczaj dajesz do wypieków: zwykłe czy z dodatkiem oleju? BananaPie - coś pysznego, juz wyobrażam sobie ten smak! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daję tradycyjne masło, i jeżeli się da, tak jak tutaj, częściowo zastępuję je olejem roślinnym, żeby wprowadzić kwasy nienasycone :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!