Zgrzybuj zgrzybula
Niedzielne spacery po lesie obrodziły. Pomiędzy pstryknięciami migawki aparatu udało mi się wypatrzeć całkiem pokaźną ilość podgrzybków. Kapelusze powędrowały do suszenia, a z ogonków postanowiłam ugotować bulion grzybowy. Wyszedł pachnący, intensywny, o pięknym, złocisto-brązowym kolorze.
Połowę bulionu odlałam z zamiarem sporządzenia risotto grzybowego, a pozostałą część zmiksowałam z ogonkami, mlekiem i przyprawami. Tak powstała najprostsza na świecie ekspresowa zupa krem podgrzybkowa.
BULION GRZYBOWY
|
|
Porcja 1 litr
2 ½ szklanki podgrzybków
(ja dałam same ogonki)
1 litr wody
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy truflowej
|
Grzyby pokroić
w plasterki, wrzucić do garnka wraz z przyprawami, przekrojonym na pół
czosnkiem i oliwą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Odcedzić.
|
EKSPRESOWY KREM PODGRZYBKOWY
|
|
Porcja
na 2-3 osoby
½ litra bulionu razem z
ugotowanymi grzybami
½ cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki bazylii
½ szklanki mleka migdałowego
|
Grzyby z bulionu odcedzić. Na patelni rozpuścić masło z
oliwą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Na patelnię wrzucić
grzyby i podsmażyć przez około 3 minuty. Zalać bulionem, doprawić bazylią,
solą i pieprzem, gotować przez 5-10 minut.
Zdjąć
garnek z ognia. Zupę zmiksować na gładki krem,
dodać mleko migdałowe i wymieszać. Podawać z natką pietruszki.
|
Grzybowego kremu nigdy dotychczas nie robiłam. Wygląda nadzwyczaj apetycznie :)
OdpowiedzUsuńEkspresowa i pięknie podana. Aż jeść się chce :-D
OdpowiedzUsuńjakoś kremy z grzybów nie w mój gust.
OdpowiedzUsuńale Twój pięknie wygląda ;]