24 października 2012

EKSPRESOWY KREM PODGRZYBKOWY
mushroom cream


Zgrzybuj zgrzybula

Niedzielne spacery po lesie obrodziły. Pomiędzy pstryknięciami migawki aparatu udało mi się wypatrzeć całkiem pokaźną ilość podgrzybków. Kapelusze powędrowały do suszenia, a z ogonków postanowiłam ugotować bulion grzybowy. Wyszedł pachnący, intensywny, o pięknym, złocisto-brązowym kolorze.
Połowę bulionu odlałam z zamiarem sporządzenia risotto grzybowego, a pozostałą część zmiksowałam z ogonkami, mlekiem i przyprawami. Tak powstała najprostsza na świecie ekspresowa zupa krem podgrzybkowa.




BULION GRZYBOWY
Porcja 1 litr

2 ½ szklanki podgrzybków
(ja dałam same ogonki)
1 litr wody
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy truflowej
Grzyby pokroić w plasterki, wrzucić do garnka wraz z przyprawami, przekrojonym na pół czosnkiem i oliwą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Odcedzić.


EKSPRESOWY KREM PODGRZYBKOWY
Porcja na 2-3 osoby

½ litra bulionu razem z ugotowanymi grzybami
½ cebuli
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki bazylii
½ szklanki mleka migdałowego
Grzyby z bulionu odcedzić. Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle.
Na patelnię wrzucić grzyby i podsmażyć przez około 3 minuty. Zalać bulionem, doprawić bazylią, solą i pieprzem, gotować przez 5-10 minut.
Zdjąć garnek z ognia. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać mleko migdałowe i wymieszać. Podawać z natką pietruszki.



3 komentarze:

  1. Grzybowego kremu nigdy dotychczas nie robiłam. Wygląda nadzwyczaj apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekspresowa i pięknie podana. Aż jeść się chce :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś kremy z grzybów nie w mój gust.
    ale Twój pięknie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!