Arbuzy są wspaniałym źródłem czystej wody, która stanowi około 90% ich masy. Zawierają niewielką ilość węglowodanów i błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały, głównie beta-karoten (witamina A), kwas foliowy,
witaminę C, kwas pantotenowy. To
bogate źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy są niezwykle
orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. Swój słodki i orzeźwiający smak
zawdzięczają zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego.
Sezon na arbuzy już zakończony, ale jeśli uda Wam się jakiegoś zdobyć, wypróbujcie ten prosty przepis na orzeźwiający koktajl z białą czekolada i rumem. Sprawdzi się w roli popołudniowego drinka świątecznego lub deseru.
ARBUZOWY KOKTAJL Z BIAŁĄ CZEKOLADA I RUMEM
2 szklanki miąższu z arbuza
1 szklanka mleka migdałowego
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki rumu
Mleko rozgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia.
Kostki z arbuza wrzucić do blendera, zalać wystudzonym mlekiem z czekoladą i zmiksować. Na koniec dodać rum, wymieszać i podawać lekko schłodzony.
wspaniały ten koktajl !!
OdpowiedzUsuńLato w grudniu! Az mi pachnie!;)
OdpowiedzUsuńPiękny jest Twój blog:) Przepis bajeczny:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!:)
UsuńWspaniale wakacyjny, ale również bardzo elegancki. Ciekawy pomysł na Święta!
OdpowiedzUsuńpycha! robiłam podobne koktajle z arbuza - tylko bez wkładki :D
OdpowiedzUsuńPyszny koktajl i do tego ten pastelowy kolor!
OdpowiedzUsuń