9 listopada 2016

ŚWIĄTECZNY TORT MARCHEWKOWY bezglutenowy


Dziś rano sącząc kawę obserwowałam pierwsze płatki śniegu w tym sezonie. Pomyślałam, że to idealny moment na podzielenie się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe w świątecznej wersji. Ładnie się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje, a ponadto jest bezglutenowe, więc osoby, które tak jak ja zostały "obdarowane" zestawem chorób autoimmunologicznych mogą również troszkę poświętować.



Przepis oparłam na podstawowym przepisie na ciasto marchewkowe, jednak zupełnie pozmieniałam proporcje. Mniej oleju, więcej marchewki, a mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą i wiórkami kokosowymi. Takie kombinacje niosą ze sobą ryzyko upieczenia gniota, jednak ciasto wyrosło przyzwoicie (jak na ciasto marchewkowe) i pozostało przy tym wilgotne.



TORT MARCHEWKOWY z masą kokosową

Ciasto

220 ml oleju
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 szklanki marchewki tartej
2 łyżki kakao / 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/4 szklanki likieru pomarańczowego
1 szklanka cukru trzcinowego
400 g naturalnego serka homogenizowanego 
250 g serka mascarpone
wiórki kokosowe


Dwie tortownice o średnicy 24 cm (lub mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C z funkcją termoobiegu.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce połączyć ze sobą jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i olej. Ubijać do czasu aż wszystko dobrze się połączy. Dodać marchewkę i dobrze wymieszać. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem, a następnie dodać do mokrych składników. Całość dokładnie wymieszać. Rozłożyć na dwie miski. Do jednej dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, a do drugiej 2 łyżki kakao i wymieszać. Dzięki temu otrzymamy 2 blaty różniące się kolorystycznie.

Ciasto przelać do 2 foremek i piec przez około 50 min (do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy). Ciasto wyjąć i ostudzić. (Ja umieściłam w piekarniku razem obie tortownice). W czasie pieczenia przygotować krem.

Do niewielkiego rondla wlać mleko kokosowe, likier, wsypać cukier. Mieszać do czasu aż cukier się rozpuści i gotować na średnim ogniu minimum pół godziny co jakiś czas mieszając. Z mleczka i cukru ma powstać około 3/4 szklanki gęstego syropu. Syrop należy wystudzić, lecz nie powinien być zimny.

W misce wymieszać serek homogenizowani i mascarpone. Dodawać stopniowo lekko ciepły syrop kokosowy, rozprowadzając go delikatnie łyżką. Jednolity krem wstawić do lodówki do stężenia.

Wystudzone blaty ciasta przekroić na połowę. Otrzymane 4 blaty nasączyć wodą z sokiem z cytryny i przełożyć kremem układając blat kakaowy naprzemiennie z blatem marchewkowym. Wierzch pokryć kremem i udekorować np. wiórkami kokosowymi.



4 komentarze:

  1. Z masą kokosową porywam nawet i cały taki tort ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne kolory :) Czy w swojej kuchni filtrujecie wodę używaną do przygotowywania potraw i napojów?

    OdpowiedzUsuń
  3. czasem po prostu trzeba zamontować filtr aby zniwelować posmak rur doprowadzających wodę do mieszkania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!