"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopana niczym struś
Chcesz mnie spotkać - głowę obok w ziemię wpuść"
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopana niczym struś
Chcesz mnie spotkać - głowę obok w ziemię wpuść"
Na tej i innych piosenkach Lady Pank się wychowałam. Chyba nie wyrosłam jeszcze ponad stół, kiedy mój starszy brat zaczął molestować rodzinę rockowymi hitami, dniami i nocami. Osłuchałam się jako mała "dzidzia" i polubiłam jako nastolatka. Teraz mogę powiedzieć, że Lady Pank to mój ulubiony polski zespół rockowy.
KREM
MARCHEWKOWO-POMIDOROWY
Z IMBIREM
„Zupa krem z młodych warzyw podduszonych na maśle,
pełna smaku i imbirowego aromatu.”
Porcja
4-6 osób
1 kg młodej marchewki
1 ziemniak
½ litra domowego soku pomidorowego 1 dymka 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
1,5 litra wywaru warzywnego sól i pieprz do smaku |
Masło
z oliwą podgrzej w rondelku. Dodaj cebulę i podduś 2 minuty. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj
do cebuli i duś na małym ogniu ciągle mieszając, żeby warzywa się nie
przypaliły.
Dodaj
posiekany imbir i duś jeszcze 2 minuty. Wlej sok pomidorowy i wywar. Garnek
przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż warzywa będą zupełnie
miękkie.
Zupę przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z brązowym ryżem, łyżką jogurtu greckiego i świeżymi listkami tymianku. |
Skusiłaś mnie - robię jutro :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smaczna:)
UsuńZrobiłam! Baaardzo dobra :) Niestety zapomniałam o ryżu i nie miałam tymianku, ale zostało jeszcze sporo na jutro, więc nadrobię zaległości. Jest bardzo sycąca nawet bez dodatków. Mamusi też smakowała :)
UsuńRyż dodasz następnym razem:) na zdrówko:)
UsuńMyślę, że mi zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuń