27 września 2012

CARROT-TOMATO SOUP
KREM MARCHEWKOWO-POMIDOROWY


"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopana niczym struś
Chcesz mnie spotkać - głowę obok w ziemię wpuść"


Na tej i innych piosenkach Lady Pank się wychowałam. Chyba nie wyrosłam jeszcze ponad stół, kiedy mój starszy brat zaczął molestować rodzinę rockowymi hitami, dniami i nocami. Osłuchałam się jako mała "dzidzia" i polubiłam jako nastolatka. Teraz mogę powiedzieć, że Lady Pank to mój ulubiony polski zespół rockowy.




KREM
MARCHEWKOWO-POMIDOROWY
Z IMBIREM

„Zupa krem z młodych warzyw podduszonych na maśle,
pełna smaku i imbirowego aromatu.”

Porcja 4-6 osób

1 kg młodej marchewki
1 ziemniak
½ litra domowego soku pomidorowego
1 dymka
1 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
1,5 litra wywaru warzywnego
sól i pieprz do smaku
Masło z oliwą podgrzej w rondelku. Dodaj cebulę i podduś 2 minuty.  Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i duś na małym ogniu ciągle mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły.
Dodaj posiekany imbir i duś jeszcze 2 minuty. Wlej sok pomidorowy i wywar. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
Zupę przetrzyj przez sito lub zmiksuj w blenderze. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z brązowym ryżem,  łyżką jogurtu greckiego i świeżymi listkami tymianku.



5 komentarzy:

  1. Skusiłaś mnie - robię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smaczna:)

      Usuń
    2. Zrobiłam! Baaardzo dobra :) Niestety zapomniałam o ryżu i nie miałam tymianku, ale zostało jeszcze sporo na jutro, więc nadrobię zaległości. Jest bardzo sycąca nawet bez dodatków. Mamusi też smakowała :)

      Usuń
    3. Ryż dodasz następnym razem:) na zdrówko:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!