Tart Love
Nie pamiętam kiedy zaczęłam piec kruche ciasta, pamiętam za to dzień, w którym zakochałam się w tarcie na kruchym cieście. Wigilię zawsze spędzam z rodzicami i to oni zwykle planowali zakupy przedświąteczne, układali menu i przygotowywali potrawy świąteczne. Ja nigdy się do tego nie wtrącałam, nie czułam takiej potrzeby, wykonywałam tylko bezmyślnie polecenia: przynieś blachę, posmaruj masłem, do ciasta dodaj cukier, pokrój warzywa na sałatkę. Rok temu poczułam, że bardzo chcę, żeby w tę Wigilię rodzice poczuli, że włożyłam w przygotowania nie tylko swoje ciało, ale i serce.
Upiekłam wszystkie Świąteczne ciasta, wybrałam i przygotowałam 2 główne potrawy wigilijne: karpia na szpinaku i cieciorce oraz tartę z kapustą, żurawiną i przyprawami duszoną w białym winie. Być może to zasługa atmosfery świątecznej być może ciepłego przyjęcia moich potraw przez domowników, ale była to najlepsza tarta, jaką kiedykolwiek jadłam.
Moja miłość do kruchego ciasta ma już prawie rok. Mimo iż nie jest zbyt zdrowe (zawiera dużą ilość masła) zawsze jestem podekscytowana, gdy pojawia się na moim stole. Tym razem w wersji razowej z soczystą piersią z kurczaka, świeżymi figami i awokado w kremowym sosie.
TARTA
Z KURCZAKIEM
FIGAMI I
AWOKADO
„Pyszne kruche ciasto z dodatkiem mąki razowej skrywa
kremowe wnętrze
z soczystą piersią kurczaka, figami, awokado i miętą.
Łagodny smak nadzienia
idealnie harmonizuje z wyrazistym ciastem podkręconym
sola morską.
Porcja 4 osoby
100 g mąki pszennej razowej
125 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek wody 1 małe jajko
2 średnie filety z piersi kurczaka
pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich
3-4 figi
½ awokado
garść listków świeżej mięty
250 g kremowego serka koziego
150 g jogurtu greckiego
sok i skórka otarta z 1 limonki
1 jajko
|
Zimne
masło
rozetrzyj palcami z przesianą i wymieszaną z solą mąką. Gdy masa
utworzy grudki przypominające kruszonkę wlej 4 łyżki wody. Ugniataj, aż
składniki się połączą. Jeśli uznasz, że jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki wody
i ponownie zagnieć. Uformuj kule z ciasta, zawiń w folie i włóż do lodówki na
co najmniej 30 minut.
Ciasto
wyjmij z lodówki i podziel na dwie części w stosunku 2:1. Rozwałkuj większą
część na blacie podsypanym mąką i wyłóż nim formę do tarty. Odkrój wystające
brzegi. Przykryj folią i wstaw do lodówki .
Pierś
kurczaka podsmaż na patelni w papirusie z ziołami prowansalskimi, wystudź i
pokrój na cząstki wielkości kęsów. Figi pokrój w plasterki, awokado w piórka.
Serek
kozi wymieszaj z jogurtem, jajkiem, sokiem i skórką z limonki. Na dno tarty wyłóż pierś z kurczaka wymieszaną z awokado, polej
kremowym sosem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułóż plasterki
fig i listki mięty.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Rozwałkuj mniejszą
część ciasta i pokrój w paski. Ułóż na tarcie w formie kratki, Z
pozostałego ciasta uformuj listki i udekoruj nimi wierzch tarty. Posmaruj
roztrzepanym jajkiem, posyp gruboziarnistą solą morską i piecz około 35 minut do uzyskania złotobrązowego
koloru.
|
Przepis brał udział w akcji Dołącz do rewolucji na patelni - WINIARY.
bardzo mnie rozbawił początek ;) pamiętam dokładnie takie same słowa "przynieś blachę, posmaruj masłem" jest w tym coś uroczego ;)
OdpowiedzUsuńtak, kiedyś było to dla mnie męczące, ale teraz wspominam z rozczuleniem :)
UsuńJak smacznie :)
OdpowiedzUsuńlubię, niedawno robiłam podobną:)
OdpowiedzUsuńpyszna była!
pozdrowienia serdeczne
Tarta wygląda genialnie:-) Bardzo podoba mi się dodatek fig:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komenty:)
UsuńŚwietny przepis, piękne zdjęcia! Zatęskniłam za figami... nie jadłam ich całe wieki!
OdpowiedzUsuńteż bardziej podoba mi się wersja z ciastem kruchym. Ta z francuskim jest nudnawa. Ale to co Ty proponujesz to prawdziwa bomba kaloryczna. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńtak, to zdecydowanie nie jest dietetyczne danie :)
UsuńCudna. Nie odnajduję ilości masła do kruchego. Podpowiecie?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście masło gdzieś umknęło... 120 g zimnego :)
Usuń