Gołąbki Improwizowane
Jeszcze do niedawna gołąbki znałam tylko w tradycyjnej formie. Mielone mięso wieprzowe z ryżem zawinięte w liście kapusty głowiastej, podawane w sosie pomidorowym. Bardzo je lubię, ale duża ilość tłuszczu w mięsie mielonym, bułka tarta i (bardzo często) twarda kapusta sprawiają, że nie często mam na nie ochotę. W czasie zakupów, gdzieś w oddali, na stoisku dostrzegłam piękną, zielona kapustę włoską. Tak bardzo spodobały mi się jej karbowane, intensywnie zielone liście, że postanowiłam zabrać ją do domu. W lodówce znalazłam kawałek dyni, pierś z kurczaka, a w dd tvn Andrzej Polan przyrządzał "gołąbki inaczej z kaszą i soczewicą". Czemu nie?! - pomyślałam.
GOŁĄBKI
Z KURCZAKIEM
DYNIĄ,
KASZĄ GRYCZANĄ I SOCZEWICĄ
„Jesienna, sycąca i zdrowa wersja tradycyjnego dania.
Mniej tłuszczu, mniej węglowodanów, mniej kalorii.”
Porcja 10 sztuk
10 liści kapusty włoskiej
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
½ czerwonej posiekanej papryki
2 łodygi selera naciowego
½ szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka gotowanej soczewicy
2 małe piersi z kurczaka usmażone bez tłuszczu
pomysł na kurczaka w ziołach prowansalskich
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki białego wina
½ szklanki buliony warzywnego
1 kulka
1 jajko
sól i pieprz
Sos do podania
200 ml mleczka kokosowego
200 ml przecieru pomidorowego
200 ml jogurtu naturalnego
|
Liście kapusty
włoskiej (wybierz te delikatniejsze, jasnozielone) włóż do wrzącej, osolonej wody na
2-3 minuty. Odcedź i ostrym nożem usuń zgrubiałe nerwy.
Na
patelnię pokrytą łyżką oliwy wrzuć drobno posiekany imbir, czosnek i
chwilę podsmażaj. Dodaj kmin rzymski, cynamon, a następnie paprykę, seler
naciowy i dynię. Smaż przez około 4 minuty. Wlej bulion i białe wino, dodaj
kaszę gryczana i gotuj pod przykryciem około 15 minut do czasu, aż kasza
wchłonie cały płyn. Dodaj ugotowana soczewicę, dopraw solą i pieprzem i
odstaw do wystudzenia.
Pierś
kurczaka podsmaż na patelni w papirusie z ziołami prowansalskimi, wystudź i
pokrój na cząstki wielkości kęsów. Mozzarellę pokrój w kostkę. Wymieszaj
kurczaka, ser i jajko z wystudzonym farszem.
Farsz
podziel na 10 części. Nakładaj porcję farszu na liść kapusty, zagnij boki do środka i zawijaj od
nasady ku górze liścia. Zabezpiecz paczuszki paskiem z liści pora. Ułóż w
garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Gołąbki zapiekaj pod
przykryciem w sosie własnym lub lekko podlane wodą przez około 30 minut.
Możesz także poddusić je na gazie w garnku z grubym dnem.
Przygotuj
sos pomidorowo-kokosowy.
Przecier pomidorowy zagotuj w garnku z mleczkiem kokosowym. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij z ognia i połącz z jogurtem.
|
Przepis brał udział w akcji Dołącz do rewolucji na patelni - WINIARY.
Co za nietypowa wersja tradycyjnej potrawy :) Zaskoczyłaś mnie!
OdpowiedzUsuńPycha, jak oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńtakie gołąbki pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki tradycyjne ale często przygotowuję je w wersji wege :). Super pomysł
OdpowiedzUsuńTego typu gołąbki lubię dużo bardziej niż tradycyjne! A wczoraj zastanawiałam się czy kupić mleczko kokosowe... To przy najbliżej okazji kupię i wypróbuję sos:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAleż mam na to ochotę, takie zdrowe i pyszne jedzenie jest nieocenione :D
OdpowiedzUsuń