7 października 2012

STUFFED CABBAGE WITH CHICKEN AND LENTILS
GOŁĄBKI Z KURCZAKIEM, KASZĄ I WARZYWAMI


Gołąbki Improwizowane

Jeszcze do niedawna gołąbki znałam tylko w tradycyjnej formie. Mielone mięso wieprzowe z ryżem zawinięte w liście kapusty głowiastej, podawane w sosie pomidorowym. Bardzo je lubię, ale duża ilość tłuszczu w mięsie mielonym, bułka tarta i (bardzo często) twarda kapusta sprawiają, że nie często mam na nie ochotę. W czasie zakupów, gdzieś w oddali, na stoisku dostrzegłam piękną,  zielona kapustę włoską. Tak bardzo spodobały mi się jej karbowane, intensywnie zielone liście, że postanowiłam zabrać ją do domu. W lodówce znalazłam kawałek dyni, pierś z kurczaka, a w dd tvn Andrzej Polan przyrządzał "gołąbki inaczej z kaszą i soczewicą". Czemu nie?! - pomyślałam.




GOŁĄBKI
Z KURCZAKIEM
DYNIĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I SOCZEWICĄ

„Jesienna, sycąca i zdrowa wersja tradycyjnego dania.
Mniej tłuszczu, mniej węglowodanów, mniej kalorii.”


Porcja 10 sztuk

10 liści kapusty włoskiej
2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
½ czerwonej posiekanej papryki
2 łodygi selera naciowego
½ szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka gotowanej soczewicy
2 małe piersi z kurczaka usmażone bez tłuszczu
pomysł na kurczaka w ziołach prowansalskich
½ łyżeczki kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
½ łyżeczki cynamonu
½ szklanki białego wina
½ szklanki buliony warzywnego
1 kulka mozzarelli
1 jajko
sól i pieprz

Sos do podania
200 ml mleczka kokosowego
200 ml przecieru pomidorowego
200 ml jogurtu naturalnego
Liście kapusty włoskiej (wybierz te delikatniejsze, jasnozielone) włóż do wrzącej, osolonej wody na 2-3 minuty. Odcedź i ostrym nożem usuń zgrubiałe nerwy.
Na patelnię pokrytą łyżką oliwy wrzuć drobno posiekany imbir, czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj kmin rzymski, cynamon, a następnie paprykę, seler naciowy i dynię. Smaż przez około 4 minuty. Wlej bulion i białe wino, dodaj kaszę gryczana i gotuj pod przykryciem około 15 minut do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodaj ugotowana soczewicę, dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystudzenia.
Pierś kurczaka podsmaż na patelni w papirusie z ziołami prowansalskimi, wystudź i pokrój na cząstki wielkości kęsów. Mozzarellę pokrój w kostkę. Wymieszaj kurczaka, ser i jajko z wystudzonym farszem.
Farsz podziel na 10 części. Nakładaj porcję farszu na liść kapusty, zagnij boki do środka i zawijaj od nasady ku górze liścia. Zabezpiecz paczuszki paskiem z liści pora. Ułóż w garnku lub naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Gołąbki zapiekaj pod przykryciem w sosie własnym lub lekko podlane wodą przez około 30 minut. Możesz także poddusić je na gazie w garnku z grubym dnem.
Przygotuj sos pomidorowo-kokosowy. Przecier pomidorowy zagotuj w garnku z mleczkiem kokosowym. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Zdejmij z ognia i połącz z jogurtem.



Przepis brał udział w akcji Dołącz do rewolucji na patelni - WINIARY.

7 komentarzy:

  1. Co za nietypowa wersja tradycyjnej potrawy :) Zaskoczyłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie gołąbki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gołąbki tradycyjne ale często przygotowuję je w wersji wege :). Super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego typu gołąbki lubię dużo bardziej niż tradycyjne! A wczoraj zastanawiałam się czy kupić mleczko kokosowe... To przy najbliżej okazji kupię i wypróbuję sos:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mam na to ochotę, takie zdrowe i pyszne jedzenie jest nieocenione :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!