9 października 2012

ICED RED VELVET CUPCAKES
BANANOWE MUFFINKI RED VELVET Z KREMEM LODOWYM


Krwawe Babeczki

Moim niedawnym wyczynem było upieczenie 90 muffinków przy użyciu jednej blaszki. Zajęło mi to 5 godzin i powiem szczerze, że następnym razem, zanim zgodzę się na coś takiego, zastanowię się 5 razy. Z cieknącym nosem i łzawiącymi oczami napełniałam foremki, wkładałam do piekarnika, wyjmowałam, opróżniałam i znów napełniałam... i tak 10 razy. W nocy śniły mi się czerwone babeczki. Mój wypiek powędrował w ręce wielbicieli fantastyki, a ja wykończona, trochę rozczarowana, nagradzałam się kilkoma zachowanymi sztukami w zaciszu swojego mieszkania.
Moje muffinki powstały na bazie przepisu na ciasto Red Velvet. Dodałam im smaczku bananami, a z nieudanego kremu zrobiłam lody Red Velvet. Wyszły pyszne i musiałam się bardzo hamować, żeby nie zjeść całego pudełka przed zrobieniem zdjęć.




RED VELVET
CUPCAKES
KAKAOWO-BANANOWE
Z LODAMI RED VELVET

„Przepyszne, wilgotne muffinki przełożone lodami z mascarpone i okruchami red velvet
to wspaniała propozycja na małe przyjęcia, imprezy i spotkania z przyjaciółmi.”

Porcja 12 sztuk

85 g masła, bardzo miękkiego
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
130 g mąki pszennej tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
15 g kakao
1/3 szklanki gęstej maślanki
10 ml czerwonego barwnika spożywczego w żelu
2 bardzo dojrzałe banany

Na kremowe lody
200 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
200 g kremowego serka lekko słonego (np. Arla BUKO)
1/3-1/2 szklanki cukru pudru

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ekstrakt wanilii i wymieszaj.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Połącz z masłem, a następnie dodaj maślankę.
Banany rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków i wrzuć do miski z ciastem. Ciasto zabarw barwnikiem spożywczym w żelu.
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Babeczki piecz przez 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem czy są już wypieczone i studź na kratce.
Przygotuj kremowe lody do przełożenia babeczek. Śmietankę ubij na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Ubita śmietanę połącz delikatnie mieszając z mascarpone i serkiem kremowym. Wmieszaj okruchy z 1 babeczki. Przelej do pojemnika i zamrażaj przez kilka godzin.




Wizytówki wykonałam za pomocą stempelków z alfabetem od HandPickedForYou.
Wykonane są ręcznie z drewna, umieszczone w drewnianej skrzyneczce, idealne na prezent. Można nimi zrobić np. podpisy na książkach. Twoja książka już nie będzie niczyja :).


3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!