Szybkie, słodkie śniadanko
Zauważyłam, że amerykańskie placuszki stały się bardzo popularne w naszym kraju. Prawie codziennie na blogach pojawiają się wpisy ze zdjęciami pancakes'ów wykonanych wg indywidualnie zmodyfikowanych przepisów. Możesz pomyśleć "A co tam można zmodyfikować?".
A no można. Wybierasz rodzaj mąki, dorzucasz ulubione dodatki, polewasz sosem wykonanym wg własnego pomysłu. Odmian tych śniadaniowych przysmaków jest tyle, ile rąk przyrządzających. Fenomenalne.
PANCAKES
ORKISZOWO-RYŻOWE
Z MALINAMI
„Delikatnie słodkie, puszyste placki śniadaniowe.”
Porcja
6-8 sztuk
½ szklanki mąki orkiszowej razowej
½ szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka mielonego lnu
½ szklanki maślanki
¼ szklanki musu jabłkowego bez cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
|
Suche
składniki
wymieszaj w misce. Dodaj maślankę, mus jabłkowy i jajko. Roztrzep za pomocą rózgi.
Ciasto
odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło.
Rozgrzej
patelnię pokrytą łyżką oleju roślinnego. Ciasto na placki nakładaj
łyżką na rozgrzaną patelnię. Piecz około 3 minut z każdej strony. Podawaj z
jogurtem naturalnym wymieszanym z syropem z agawy i świeżymi malinami.
|
Kto mógłby nie lubić pancakes :) Z mąką ryżową jeszcze nie próbowałam ich robić, ale podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńja też użyłam jej pierwszy raz i powiem szczerze że zmiana jest wyczuwalna w smaku :)
UsuńJa mam mąkę amarantusową i też przymierzam się do pancakesów :P
OdpowiedzUsuńLooks like a good recipe!
OdpowiedzUsuńRaspberries, mmm...
uwielbiam takie słodkie poranki :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite, w sam raz na śniadanie!
OdpowiedzUsuń