22 października 2012

KLADDKAKA BEZGLUTENOWA
czekoladowy deser ze Szwecji


Urodziny Nie-Typowych Wypieków

Moje drogie Wypieki, ale tylko te Nietypowe, bardzo was lubię za waszą chrupkość, puszystość, słodkość, deserowość, aromat, zapach, kruchą skórkę, miękkie wnętrze, a przede wszystkim za to, że przyjemnie z wami spędzać czas: ucierając, wyrabiając, mieszając, ubijając, smarując, dodając, wypiekając. Ale kto mógłby was nie lubić?.

Z okazji pierwszych urodzin bloga Nie-Typowe Wypieki zjem dziś pyszną kladdkakę, którą znalazłam na blogu dużo solę i troszkę zmodyfikowałam, a autorce - jubilatce życzę udanego i radosnego dalszego blogowania.
Kladdkaka, znana też jako chocolate mud cake, to popularne szwedzkie ciasto czekoladowe. Strukturą przypomina amerykańskie brownie z kleistym, mokrym środkiem. Często jedzone z bitą śmietaną lub lodami.




KLADDKAKA
SZWEDZKIE CIASTKO CZEKOLADOWE
Porcja 6 osób

2 jajka
200 g cukru
120 g masła
3 łyżki kakao
120 g mąki ryżowej
Masło roztop w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
W misce ubij jajka. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do czasu powstania gładkiej piany.
Do ubitych jaj dodaj mąkę i kakao, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj masło i delikatnie wymieszaj. 
Masę przenieś do 6 kokilek wysmarowanych masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 25 minut.
Podawaj na ciepło z lodami.


19 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a jak patrzę na skład, to wychodzi coś całkiem oryginalnego. Mąki ryżowej nigdy jeszcze nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam z przepisem do akcji kuchnia skandynawska http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5137

    OdpowiedzUsuń
  3. Czujemy się nietypowo zachęceni do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. no prosze i nam coś z tego oblewania skapnie :) Wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już autorka 'duzosole' mnie zainteresowała tym wypiekiem! Czuję, że u mnie też się kladdkaka wkrótce pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda ciekawie, lubię takie czekoladowe cudaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam je tylko w wersji pełnowymiarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szwedzkie desery, Twój wygląda bardzo smakowcie, aż mam wielką oichotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanie - czy zamiast mąki ryżowej można użyć pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się do tego ciasta dzisiaj uśmiechałam, kiedy zobaczyłam je na blogu Dużo solę :) Twoje wygląda równie wspaniale, i teraz to już na pewno je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i teraz nie wiem czy zrobić wg. Twojego przepisu, czy Dużo solę... :)
    Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo podobny, różnica polega tylko na rodzaju użytej mąki i foremkach :)

      Usuń
  12. Deser:) już sobie zapisałam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!