Urodziny Nie-Typowych Wypieków
Moje drogie Wypieki, ale tylko te Nietypowe, bardzo was lubię za waszą chrupkość, puszystość, słodkość, deserowość, aromat, zapach, kruchą skórkę, miękkie wnętrze, a przede wszystkim za to, że przyjemnie z wami spędzać czas: ucierając, wyrabiając, mieszając, ubijając, smarując, dodając, wypiekając. Ale kto mógłby was nie lubić?.
Z okazji pierwszych urodzin bloga Nie-Typowe Wypieki zjem dziś pyszną kladdkakę, którą znalazłam na blogu dużo solę i troszkę zmodyfikowałam, a autorce - jubilatce życzę udanego i radosnego dalszego blogowania.
Kladdkaka, znana też jako chocolate mud cake, to popularne szwedzkie ciasto czekoladowe. Strukturą przypomina amerykańskie brownie z kleistym, mokrym środkiem. Często jedzone z bitą śmietaną lub lodami.
KLADDKAKA
SZWEDZKIE CIASTKO CZEKOLADOWE
|
|
Porcja 6 osób
2 jajka
200 g cukru
120 g masła
3 łyżki kakao
120 g mąki ryżowej
|
Masło roztop w garnuszku i odstaw do
przestudzenia.
W misce ubij jajka. Pod koniec
ubijania stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do czasu powstania gładkiej piany.
Do ubitych jaj dodaj mąkę i kakao, wymieszaj
łyżką. Na koniec dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
Masę przenieś do 6 kokilek wysmarowanych masłem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 25 minut.
Podawaj na ciepło z lodami.
|
jakie to ładne
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a jak patrzę na skład, to wychodzi coś całkiem oryginalnego. Mąki ryżowej nigdy jeszcze nie używałam.
OdpowiedzUsuńZapraszam z przepisem do akcji kuchnia skandynawska http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5137
OdpowiedzUsuńDziękuję, podłączam się:)
UsuńCzujemy się nietypowo zachęceni do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńNietypowo się cieszę :)
Usuńno prosze i nam coś z tego oblewania skapnie :) Wygląda bosko.
OdpowiedzUsuńCiekawe to ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńJuż autorka 'duzosole' mnie zainteresowała tym wypiekiem! Czuję, że u mnie też się kladdkaka wkrótce pojawi :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, lubię takie czekoladowe cudaki
OdpowiedzUsuńJadłam je tylko w wersji pełnowymiarowej:)
OdpowiedzUsuńna pewno smakuje tak samo dobrze:)
Usuńuwielbiam szwedzkie desery, Twój wygląda bardzo smakowcie, aż mam wielką oichotę spróbować:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie - czy zamiast mąki ryżowej można użyć pszennej?
OdpowiedzUsuńoczywiście:)
UsuńJuż się do tego ciasta dzisiaj uśmiechałam, kiedy zobaczyłam je na blogu Dużo solę :) Twoje wygląda równie wspaniale, i teraz to już na pewno je upiekę :)
OdpowiedzUsuńNo i teraz nie wiem czy zrobić wg. Twojego przepisu, czy Dużo solę... :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
Przepis jest bardzo podobny, różnica polega tylko na rodzaju użytej mąki i foremkach :)
UsuńDeser:) już sobie zapisałam ten przepis:)
OdpowiedzUsuń