15 października 2012

RASPBERRY CAKE
LEKKI TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI


Malinowy raj

Sezon na maliny już za nami, ja jednak nadal nie mogę zapomnieć ich cudownego smaku i słodkiego aromatu. Wspomnienie czekoladowego tortu z malinami jest dla mnie jak słodki sen. Kojące, uspakajające.
Poniżej przepis na moją lżejszą wersję takiego tortu.




TORCIK
CZEKOLADOWY
Z MALINAMI I KREMEM KAKAOWYM

„Lekki biszkopt czekoladowy z śmietanowym kremem i świeżymi malinami.
Proste, a jakie pyszne.”


Porcja 6 osób

4 jaja
2 łyżki mąki pszennej, czubate
1 łyżka mąki pszennej razowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej, czubate
1 łyżka mąki orkiszowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki stewii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

300 ml śmietany kremówki
200 g kremowego serka lekko słonego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1/2 słoika dżemu malinowego do przełożenia
500g malin
Białka oddziel od żółtek i ubij na gęstą pianę. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukier puder i stewię. Gdy białka będą już sztywne i gładkie dodaj stopniowo po jednym żółtku i miksuj kilka minut.
Do drugiej miski przesiej suche składniki: mąki, skrobię, proszek do pieczenia oraz kakao. Do ubitych na sztywno białek dodaj stopniowo przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszaj łyżką do połączenie wszystkich składników.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wysmaruj masłem. Masę przełóż do tortownicy i piecz przez 35–40 minut. Biszkopt po całkowitym ostudzeniu przekrój na dwa blaty.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i kakao, a następnie wymieszaj z serkiem kremowym. Przekrojone blaty biszkoptu nasącz wodą z cytryną. Pierwszy blat posmaruj 1/2 dżemu, ułóż połowę malin i 1/2 ubitej śmietany. Przykryj drugim blatem ciasta, posmaruj pozostałą częścią kremu i ułóż resztę malin. Udekoruj wiórkami startej czekolady.



17 komentarzy:

  1. przepiękny tort! uwielbiam kremy bez masła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super smacznie się prezentuje ! uwielbiam takie śmietankowo-serowe kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. malinowy raj - dosłownie. Brak słów

    OdpowiedzUsuń
  4. O moja Droga, wskoczyłam z rewizytą i ... oniemiałam. Jakie tu cudne pomysły przedstawiasz. Obserwuję i pozdrawiam! A maliny zawsze sa mrożone, więc po co odmawiać sobie przyjemności późną jesienią czy zimą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że dołączasz do zacnego grona :)

      Usuń
  5. Ile ja bym dała za świeże maliny! I to jeszcze w takiej kompozycji! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę rajsko.... Te maliny... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Veronico, Twó malinowy raj drażni moje oczęta i podniebienie...Umm, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne zdjęcia, przepięknie się prezentuje ten tort :) Klasyka często okazuje się być najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach, wspomnienie lata i długich, ciepłych wieczorów... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Twój torcik wygląda zjawiskowo! Uwielbiam takie lekkie torciki, często piekę czekoladowy biszkopt, szczególnie od kiedy korzystam z porad na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ wychodzi idealny. Cała rodzina zajada się moimi tortami! Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!