Ten pyszny makaron łączy w sobie smaki moich ulubionych składników. Wędzony łosoś marynowany z pieprzem, pesto dyniowe, kozi ser i świeże zioła wspaniale komponują się z sycącym, lekko orzechowym, pełnoziarnistym penne. Z tym przepisem przygotujesz zdrowy, smaczny obiad prosto i presto.
RAZOWE PENNE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I DYNIOWYM PESTO
Porcja na 4 osoby
400 g razowego makaronu penne
1 szklanka pure z dyni
garść orzeszków piniowych
50 g sera koziego
1/4 łyżeczki chili w proszku
sól i pieprz
200 g wędzonego łososia
świeża kolendra
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Orzeszki pini uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić lub rozetrzeć w moździerzu. Pure z dyni podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać zmielone orzeszki i rozdrobniony kozi ser. Pesto prażyć kilka minut, do czasu, aż trochę zgęstnieje.
Ugotowany makaron wrzucić na patelnię z dyniowym pesto i wymieszać, tak aby sos dokładnie go pokrył. Wyłożyć na 4 podgrzane talerze. Dodać porwane plastry wędzonego łososia i posypać listkami świeżej kolendry.
Śliczne, uwielbiam takie zestaw, mniam! :)
OdpowiedzUsuńzdrowe i smaczne, uwielbiam :) Obserwuję! :))
OdpowiedzUsuńWitam!:)
UsuńTo penne wygląda zjawiskowo:)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie :}
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś mi apetytu....:)!
OdpowiedzUsuńboskie, smaczne i w ogóle super! :)
OdpowiedzUsuń