6 sierpnia 2012

MARCHEWKOWE MUFFINY Z ANANASEM I KREMEM KOKOSOWYM
CARROT COCONUT MUFFINS


Coco-bongo
Uwielbiam świeże soki warzywne. Po zakupie sokowirówki robiłam je codziennie i za każdym razem czułam żal, że całe mnóstwo witamin i błonnika idzie wraz z wiórami do śmietnika. Działo się tak do czasu, kiedy wpadłam na pomysł wykorzystania odpadów marchewki (a także buraczka i pietruszki) do pieczenia muffinek marchewkowych.

Za każdym razem wychodzą trochę inne, gdyż nie trzymam się ściśle przepisu i dodaję tyle marchewki ile akurat znalazło się w pojemniku sokowirówki. W zależności od rodzaju marchewki babeczki są mniej lub bardziej wilgotne. Można je udoskonalić poprzez dodanie orzechów, rodzynek czy żurawiny. Ja czasem serwuję je z kremem kokosowym, do którego wykorzystuję wiórki kokosowe powstałe po odsączeniu mleka kokosowego.



BABECZKI
MARCHEWKOWE Z ANANASEM
I KREMEM KOKOSOWYM

Porcja na 4 osoby

300 g drobno startej marchewki
150 g ananasa
50 g płatków migdałowych
150 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
200 ml oleju roślinnego
250g kremowego twarożku
250g serka mascarpone
1 mała paczka wiórków kokosowych (lub wiórki z mielonego 1 kokosa)
1/4 cukru pudru (lub 3 łyżki stewi)
Przygotować 3 miski. Do jednej włożyć marchewkę, ananasa i migdały. Do drugiej przesiać mąkę, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. Do ostatniej miski wbić jajka i ubijać do uzyskania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać ciągłym strumieniem olej.
Zawartość miski z marchewką dodać do ubitych jaj i wymieszać łyżką, a następnie delikatnie połączyć z zawartością miski z mąką. Ciasto będzie dosyć gęste, należy je wyłożyć do foremek łyżką do 3/4, a nawet 5/6 wysokości i wstawić do nagrzanego do 150 °C piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. W połowie pieczenia można przykryć folią, żeby się za bardzo nie spiekły.
Serek kremowy utrzeć z cukrem. Dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe i wymieszać. Krem przechowywać w lodówce. Dekorować wystudzone muffinki za pomocą strzykawki lub szprycy bezpośrednio przed podaniem.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. inspiruję się innymi przepisami, jak się ich trochę przerobi to już się wie co się lubi i czego oczekiwać od mieszaniny różnych składników:)

      Usuń
  2. Świetny przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. elegancko wyglądają :) marchewkowe to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!