1 października 2012

FRENCH TULIP WITH FIG
FRANCUSKIE TULIPANY Z FIGAMI


Słodka Niedziela

Figi kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W domu zawsze pachniało kompotem z suszonych owoców, do którego mama dodawała, między innymi, suszone figi. Wtedy jeszcze nie znałam smaku tych świeżych, ale podkradając z szuflady te odłożone na świąteczny kompot marzyłam o tym, żeby kiedyś poczuć w ustach smak świeżej figi prosto z drzewa. Podobno te, które możemy spotkać w naszych sklepach to tylko namiastka cudownego smaku fig jedzonych w ich rodzimym kraju. Nie tracę nadziei, że uraczę się nimi w niedalekiej przyszłości.





TULIPANY
Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Z SERKIEM KOZIM I FIGAMI

„Deser tak delikatny, słodki i ulotny jak słodkie sny.”


Porcja 12 sztuk

1 opakowanie ciasta francuskiego light
6 świeżych fig
200 g serka koziego
2 łyżki miodu
skórka i sok z 1 limonki
1 duże jajo
½ szklanki śmietany kremówki
Ciasto francuskie rozwałkuj na blacie i pokrój na 12 równych kwadratów. Formę na 12 muffinków wysmarój masłem. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Kremowy serek kozi utrzyj z miodem. Dodaj startą skórkę i sok z limonki, a następnie wymieszaj z roztrzepanym jajkiem i śmietaną kremówką.
Figi umyj i przekrój na ćwiartki. Kwadraty z ciast francuskiego układaj w dołkach blachy, a wystające brzegi uformuj na kształt tulipana. Do środka każdego „tulipana” nakładaj po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułóż po dwie ćwiartki figi.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut.





Przepis brał udział w konkursie Apart Natural.

8 komentarzy:

  1. Weronik Król napisała: Piękne, eleganckie : ) Takie bankietowe finger food w najlepszym wydaniu smakowym : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Whiness napisała:
    Wyglądają cudnie, nie jadłam nigdy takiej przekąski. Masz pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne, piekna nazwa i pewnie tez wyborny smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne te tulipany! bardzo efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają, ja również używam ciasta w wersji light(dobre znalazłam w lidlu), to zawsze mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra pomysł na wykorzystanie fig ;)
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!