Kabaczek (Cucurbita pepo)
Jest to odmiana dyni, pochodząca z południowej części Ameryki
Środkowej, bardzo popularna w Europie, południowej części
Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczek jest niskokaloryczny i nie posiada
dużej wartości odżywczej, a jego podstawową zaletą jest wyborny smak. Potrawy z kabaczka
odkwaszają organizm oraz przyspieszają perystaltykę jelit. Podobnie jak dynia, kabaczek w kuchni jest warzywem wszechstronnym. Przyrządza się z niego zupy, dania główne, sałatki, surówki, marynaty i desery.
W moim rodzinnym domu rzadko jadaliśmy kabaczka, a dynia lądowała w słoikach i służyła jako dodatek do mięs i innych dań obiadowych. Mama, jakiś czas temu, dostała kilka dużych, pięknych, zielonych, żółtych i pomarańczowych kabaczków. Nieprzyzwyczajona do robienia dań z tego warzywa, zapakowała je i przywiozła do mnie. Co ja zrobię z taka ilością kabaczka? - pomyślałam. Okazało się, że nie stanowi to żadnego problemu. Jeden został upieczony, drugi wskoczył do zupy, a trzeci czeka cierpliwie na mój deserowy pomysł.
Przepis na pyszną zupę z kabaczka znalazłam na blogu na krachym spodzie i delikatnie go zmodyfikowałam. Jestem nią zachwycona. Ekspresowo zniknęła z garnka. Do zupy upiekłam jabłka, są pyszne, ale lepiej zjeść je osobno, na deser, aby w pełni poczuć smak zupy.
Udało mi się zrobić (moim skromnym zdaniem) fajne, jesienne zdjęcia, dlatego pomimo czekających na wrzucenie w bloga 10 starszych przepisów, nie mogłam się powstrzymać przed pokazaniem ich już teraz.
KREM
Z KABACZKA Z CHRZANOWĄ NUTĄ I PIECZONYM JABŁKIEM
|
|
Porcja 6 osób
1 duży kabaczek
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
750 ml. bulionu drobiowego
120 ml. mleka
½ kostki sera feta
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
6 małych słodkich jabłek
|
Cebulę pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść
masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć cebulę i duś przez około 2 minuty. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kabaczek obierz ze skóry i pokrój w drobną
kostkę, a następnie dodaj go do cebuli z czosnkiem. Podsmażaj przez kilka
minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulioni
doprowadź mieszaninę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, póki kabaczek nie
będzie miękki. Zdejmij zupę z ognia.
W osobnym garnuszku, zblenduj mleko z fetą,
dodaj chrzan i kilka łyżek zupy, jeszcze raz rozdrobnij i wlej do zupy. Zmiksuj
wszystko na gładki krem. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw Podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i
słonecznika.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Jabłka natnij
nożem w kilku miejscach i ustaw na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Piecz 25-30 minut. Podawaj razem z zupą lub jako deser.
|
od kilku lub może juz nawet kilkunastu dni chodzi za mną smak pieczonego jabłka.. muszę je wreszcie zrobic.
OdpowiedzUsuńNie jadlam jeszcze takiego kremu ale wyglada swietnie :)
OdpowiedzUsuńPewnie że wyszły Ci fajne jesienne zdjęcia! I fajnie że je wstawiłaś. Zupa apetyczna i całkiem inna niz znane mi dotychczas.
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, serio... pięknie i jesiennie
OdpowiedzUsuńA ja pamiętam, że jak byłam mała tata sadził w ogrodzie co roku nie tylko dynie, ale i kabaczki. A mama uwielbiała gotować krem z nich krem, dlatego smak ten jest mi już znany. Znany i uwielbiany. ;)
OdpowiedzUsuńświetnie przedstawione! piękne zdjęcia, oddają w pełni smakowitość dania :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł z jabłkiem!
OdpowiedzUsuńA zdjęcia niezwykle smakowite.
Dziękuję, Wasze komentarze to miód na moje serce :)
Usuńmusi być wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i pięknie sfotografowane :)
OdpowiedzUsuń