Jest to kolejny przepis z bardzo lubianej przeze mnie książki Gordona, Szef kuchni po godzinach.
"Zupa, wyrafinowana i łatwa w przygotowaniu, doskonale nadaje się na przystawkę podczas uroczystych przyjęć. Zupę z brokułów można ugotować z jednodniowym wyprzedzeniem i przed podaniem jedynie podgrzać. Gruszki najlepiej obrać i podsmażyć tuż przed dodaniem. Jeśli zdecydujesz, by przygotować je wcześniej, włóż je do wody zakwaszonej sokiem z cytryny, by nie ściemniały." Przed podsmażeniem odcedź je i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, by ładnie się karmelizowały."
ZUPA BROKUŁOWA Z SEREM STILTON I GRUSZKAMI
Porcja dla 4 osób
2 duże brokuły
800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
100 g sera stilton (ja dałam gorgonzolę)
2 twarde i dojrzałe gruszki
25 g masła
garść płatków migdałowych (lub pestek dyni)
Brokuły umyj, osusz i podziel na różyczki. Twarde łodygi obierz i posiekaj.
W rondlu zagotuj bulion, dodaj do niego brokuły i przykryj. Gotuj 3-4 minuty, aż brokuły będą miękkie, ale nie utracą zielonego koloru. Podziel je na dwie partie i zmiksuj w blenderze dodając po połowie sera. Zlej zupę do rondla, dopraw solą i pieprzem.
Gruszki przetnij na pół (możesz je również obrać) i usuń gniazda nasienne. Rozgrzej ciężką patelnię, rozpuść masło i włóż połówki gruszek. Podsmażaj 1-2 minuty z każdej strony polewając masłem. Gdy brzegi gruszek się zrumienią, przełóż je na talerz i odsącz z nadmiaru masła.
Wlej zupę do ciepłych talerzy i ułóż w niej gruszki. Posyp okruszkami sera i płatkami migdałów.
Przyznam, że jest w niej coś, co zachwyca. :)
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie, musze koniecznie zrobic :)) i to poleczenie gruszek i sera. mniaaam
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka zupa!
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała....:)!
OdpowiedzUsuńOdważne połączenie;)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie. Lubię zupy, lubię kremy... Czuję że warto go zrobic.
OdpowiedzUsuńTo znowu ja i tym razem uprzejmie donoszę, że czeka na Ciebie u mnie nominacja, cieszysz sie? :)
OdpowiedzUsuńhehe:) dzięki, mam już 2 zaległe więc muszę się w końcu zebrać za odpowiadanie:)
UsuńPiękne zdjęcia, doskonałe połączenie smaków. Bardzo wykwintna zupa! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kremy, jak dla mnie bardzo zaskakujący przez ta gruszkę
OdpowiedzUsuńale pewnie pyszny :)